Шолц: НАТО да се съсредоточи върху укрепването на бойната мощ на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова лидерите на НАТО, които ще се срещнат във Вилнюс през юли, да се съсредоточат върху увеличаването на бойния капацитет на Украйна по време на продължаващата контраофанзива, предаде АФП.


"Самото украинско правителство заяви, че членството в НАТО не стои на дневен ред, докато Русия води война срещу Украйна", заяви Шолц пред депутатите. "Ето защо предлагам във Вилнюс да се съсредоточим върху това, което в момента е абсолютен приоритет - а именно да укрепим бойната мощ на Украйна."

Ключов въпрос, който ще бъде повдигнат на срещата на 11-12 юли, ще бъдат бъдещите отношения между Украйна и НАТО, заяви Шолц.

Успоредно с това Шолц заяви, че Германия ще работи с партньорите от Г-7 и ЕС, както и с Киев, за да изработи "ефективни и дългосрочни ангажименти в областта на сигурността". Те ще гарантират, че Украйна ще получи устойчива военна подкрепа, както и необходимата икономическа сила, за да се защити от руската агресия, добави той.

Според него разговорите във Вилнюс ще изпратят "силен сигнал" за трансатлантическо сътрудничество и решителност.

Шолц призова също турския президент Реджеп Тайип Ердоган да се откаже от противопоставянето си на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

„Швеция трябва да седне на масата за срещи на върха като съюзник на НАТО“, заяви Шолц пред депутати в Берлин. "И аз призовавам преизбрания турски президент Ердоган сега да разчисти пътя за това, както всички заедно решихме миналата година в Мадрид."

Германия ще изпълни целта на НАТО за двупроцентни разходи от следващата година, след като войната на Русия в Украйна предизвика сериозна промяна в политиката на Берлин в областта на отбраната.

Ние гарантираме, че Бундесверът най-накрая ще получи необходимото му оборудване, в това число и чрез изразходване на 2% от нашия БВП за отбрана за първи път от десетилетия, считано от следващата година", заяви Шолц пред депутатите в парламента.

През последните години разходите на Германия за отбрана достигнаха едва около 1,5%, но войната на Русия в Украйна предизвика сериозна промяна в политиката на Берлин. Освен че изпраща въоръжение на Украйна, Германия се впуска в масови военни разходи, за да попълни износените си запаси - от изтребители до танкове и системи за противовъздушна отбрана. /БГНЕС