Швеция и САЩ ратифицираха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и шведският министър на отбраната Пел Йонсон се срещнаха в Пентагона, преди да подпишат споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, съобщи "TVP World".

По време на срещата Остин заяви, че двете страни ще продължат да се учат една от друга, да изграждат отбранителни способности и да засилват оперативната съвместимост.

Споразумението идва в момент, когато скандинавската страна укрепва военните си съюзи, тъй като чака одобрението на Турция и Унгария за присъединяване към НАТО.

"Швеция е силен, способен партньор в областта на отбраната, който отстоява ценностите на НАТО, и ще укрепи още повече Алианса, след като присъединяването ѝ към НАТО приключи", се казва в писмено изявление на Държавния департамент. "Членството на Швеция ще укрепи нашата колективна отбрана и ще повиши способността ни да реагираме на предизвикателствата в областта на сигурност в евроатлантическата зона."

Йонсон заяви, че се надява присъединяването да се случи "възможно най-скоро", но не пожела да даде прогноза кога Турция и Унгария ще добавят подкрепата си. /БГНЕС