Си Дзинпин и Блинкен обсъдиха спорните въпроси между САЩ и Китай

Китайският президент Си Дзинпин прие ръководителя на американската дипломация Антъни Блинкен и призова Съединените щати да бъдат "партньори, а не съперници", а държавният секретар на САЩ смята, че Китай може да помогне за "предотвратяване на ескалацията" в Близкия изток, предаде АФП.


На 24 април започна второто посещение на Антъни Блинкен в Китай за по-малко от година. По време на официалните си срещи той обсъди редица въпроси, които са били източник на различия между двете сили: Русия, Тайван, търговията и трафика на фентанил.

Посрещайки го в Народния дворец в Пекин, Си Дзинпин заяви, че двете страни са "постигнали напредък" след срещата му с колегата му Джо Байдън през ноември, според CCTV.


"Двете страни трябва да бъдат партньори, а не съперници", каза той, въпреки че "все още има много проблеми, които трябва да бъдат решени". И все още е възможно да се положат допълнителни усилия", каза Си. Срещата не беше обявена предварително.

"Надяваме се, че Съединените щати също могат да възприемат положително развитието на Китай", добави китайският президент. "Когато този фундаментален проблем бъде решен, отношенията могат наистина да се стабилизират, подобрят и да вървят напред".

От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е изразил пред Китай загрижеността си относно подкрепата му за Русия, казвайки, че нахлуването в Украйна би било "по-трудно" без подкрепата на Пекин.


Той също така е предупредил Пекин срещу "опасните му действия" в Южнокитайско море: "Дадох ясно да се разбере, че нашите ангажименти за защита на Филипините остават непоколебими".

Що се отнася до Близкия изток, "отношенията с Китай могат да бъдат положителни в опитите за намаляване на напрежението, предотвратяване на ескалацията и избягване на разпространението на конфликта", каза той, визирайки влиянието на Пекин върху Иран.

Срещата даде възможност също така да се насрочат "първоначални двустранни дискусии през следващите седмици" по темата за изкуствения интелект и да се поиска отново от Пекин "допълнителни мерки" за ограничаване на трафика на фентанил - наркотик, който сее хаос в Съединените щати.


По-рано през деня китайският външен министър Ван Йи предупреди Антъни Блинкен, че многобройният американски натиск върху Китай може да доведе до "влошаване" на връзките между двете страни.

Ръководителят на китайската дипломация изтъкна, че въпросът за Тайван - остров с 23 млн. жители, за който Пекин претендира и който Вашингтон подкрепя военно, е "първата червена линия, която не трябва да се пресича" в китайско-американските отношения.

От своя страна Антъни Блинкен определи продължилите повече от 5 часа и половина дискусии с Ван Йи в дипломатическия комплекс "Дяоютай", заобиколен от градини, като "задълбочени и конструктивни".

Китай критикува Съединените щати за многобройния им натиск по отношение на Южнокитайско море, Тайван, търговията и отношенията им с Русия, които се засилиха след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Пекин също така е вдигнат на крак заради ограниченията на САЩ върху износа за Китай на модерни технологии, включително полупроводници.

Друг по-скорошен източник на търкания: социалната мрежа TikTok е заплашена от забрана в САЩ, ако не прекъсне връзките си с китайската си компания майка ByteDance.

Вашингтон заявява, че подозира, че приложението се използва за шпиониране на американци, събиране на лична информация, както и за китайска пропаганда. TikTok категорично отрича тези твърдения.

Въпреки това напрежение отношенията между двете сили "започнаха да се стабилизират" след срещата на върха Си-Байден през ноември, заяви Ван Йи, но предупреди срещу запазването на "негативни елементи".

"Легитимните права на Китай за развитие са неоснователно потискани и нашите основни интереси са поставени под въпрос", подчерта Ван, визирайки ограниченията на САЩ в технологичния сектор.

От своя страна Антъни Блинкен е казал на Ван Йи за своите опасения относно предполагаемата подкрепа на Китай "за руската отбранителна индустриална база", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Макар че китайските компании не доставят оръжия директно на Русия, Вашингтон ги обвинява, че доставят на Русия оборудване и технологии с двойна употреба, които улесняват усилията ѝ за превъоръжаване.

САЩ и Китай трябва да бъдат "възможно най-ясни в областите, в които имаме различия, най-малкото за да се избегнат недоразумения и погрешни изчисления", заяви държавният секретар на САЩ.

Пътуването на Антъни Блинкен до Китай е знак за относително намаляване на търканията между Пекин и Вашингтон, които се изостриха при бившия американски президент Доналд Тръмп.

Тръмп отново обещава твърда линия по отношение на Китай, ако спечели президентските избори през ноември. Макар да се стреми към по-голяма стабилност между двете най-големи икономики в света, Джо Байдън все пак се опитва да запази натиска върху азиатския гигант. /БГНЕС