Сиярто: Без стабилна Република Сръбска няма стабилни Западни Балкани

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто заяви вечерта на 4 април, че политическата стратегия на Унгария е да води отговорна политика на добросъседство, което предполага, че без бързо развитие и стабилна Република Сръбска целият регион на Западните Балкани не може да бъде стабилен, нито може да се развива.


„Ето защо вярваме, че подкрепата за Република Сръбска е в най-добрия интерес на Европейския съюз“, каза Сиярто пред RTRS, добавяйки, че подкрепата на Унгария за Република Сръбска е недвусмислена.

Той подчерта, че политическият подход на членовете на ЕС към страните от Западните Балкани трябва да се основава на признателност и уважение, а не на, както каза той, критика, натиск и заплахи към лидерите и страните.

Сиярто добави, че унгарските компании, които ще участват на икономическия форум в Баня Лука утре, имат интерес да навлязат на пазара на РС, където има много добри условия за инвестиции и бизнес.

„Двете правителства имат добри отношения, няма открити въпроси между Унгария и Сърбия и това е много важно за навлизането на тези компании на пазара на РС“, каза Сиярто, като посочи, че добрите отношения почиват и на лични отношения между президента на Република Сръбска Милорад Додик и унгарския премиер Виктор Орбан.

Той добави, че Република Сръбска е много надежден партньор, с който има смисъл да се прави бизнес и с когото няма изненади в сътрудничеството./БГНЕС