Силни земетресения удариха Филипините

Силно земетресение с магнитуд 7,6 удари Филипините, последвано от четири големи вторични труса, които накараха жителите да избягат от крайбрежните райони, преди предупрежденията за цунами да бъдат отменени.


Първоначалният трус удари край бреговете на страната на дълбочина 32 километра на около 21 километра североизточно от община Хинатуан на остров Минданао.

В продължение на няколко часа, четири мощни вторични труса с магнитуд 6,4, 6,2, 6,1 и 6,0 удариха региона.

Първоначалното земетресение предизвика предупреждения за цунами, които по-късно бяха премахнати. Това накара жителите на Минданао да напуснат сградите, да евакуират болница и да търсят по-високи места.

„Очаква се разрушително цунами с животозастрашаващи височини на вълните“, обяви Филипинският институт по вулканология и сеизмология в X.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в Хавай по-късно каза, че опасността е преминала.


Предупрежденията за цунами бяха в сила до източното тихоокеанско крайбрежие на Япония, като в някои райони бяха наблюдавани малки вълни до 40 сантиметра.


Сержант от полицията в Хинатуан Джоузеф Ламбо каза, че земетресението е било "много силно", но няма съобщения за жертви или големи материални щети.

„Уредите паднаха от рафтовете в полицейския офис и два телевизора бяха счупени“, каза Ламбо пред АФП.

„В момента нямаме съобщения за щети или жертви, но хората се евакуират поради предупреждението за цунами.“

Ламбо заяви, че на 45 000 жители в общината е било наредено да напуснат домовете си и много от тях отиват пеша или с превозни средства до по-високи места.

„Треперех от страх, главно заради експлодиращи електрически стълбове“, каза местен жител. „Беше много травматично.“

В град Бутуан, северозападно от Хинатуан, санитарите евакуираха пациенти на колички и в инвалидни колички от местната болница.

Само преди две седмици земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер удари Минданао. То уби най-малко девет души и разруши много сгради.

Земетресенията са ежедневие във Филипините, разположени по протежение на тихоокеанския „огнен пръстен“, дъга от интензивна сеизмична и вулканична активност, която се простира от Япония до Югоизточна Азия и тихоокеанския басейн.

Повечето са твърде слаби, за да бъдат усетени от хората, но силните и разрушителни земетресения идват на случаен принцип, без да има налична технология, която да предвиди кога и къде ще се случат. /БГНЕС