По думите й имаме основание да се гордеем с българското присъствие – както в специалния брой на списанието на Пивоварите на Европа, така и от участието в постерната сесия с първото по рода си изследване на микроорганизми в пивото с използването на метагеномика. Проучването е реализирано от български учени и представено от д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Изследван е видовият състав на микроорганизмите в някои марки бира, произведени у нас, като е използван нов модерен метод за идентификацията им.
Поради факта, че микроорганизмите влияят върху формирането на вкуса и аромата на пивото, тяхното определяне дава възможност да се проследят уникалните характеристики на всяка марка. Ето защо е показано използването на съвременни ДНК технологии в практиката, включително при контрола на качеството и хигиената при производството на бира.
На Форума беше коментирано, че от всеки 131 долара от световния брутен вътрешен продукт един се генерира от бирената индустрия. По отношение на работната заетост, в световен мащаб на всеки 110 заети лица едно е част от директната и индиректна заетост на пивоварния бизнес.
Ето защо бяха представени и обсъждани редица проекти, които показват как пивоварството може да продължи да се развива, да стане по-иновативно и да възвърне позициите си независимо от пандемичната обстановка и войната в Украйна, която в момента нарушава икономическите, енергийните и хранителните системи на Европа и света. Като цяло, за излизане от кризата браншът залага на сътрудничеството и модерните решения за устойчиво развитие. /БГНЕС