Силяновска се закле като президент на „Македония“

Новият президент Гордана Силяновска положи клетва като президент на Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Силяновска не използва при полагането на клетвата официалното наименование – Република Северна Македония.

"Декларирам, че ще изпълнявам съвестно и отговорно функцията президент на Македония, като почитам конституцията и законите", каза тя.

„Ще пробия пътя на жените, навсякъде виждам умни и отдадени жени, които нося не само в ума си, но и в сърцето си“, заяви Гордана Силяновска в речта след полагането на клетвата като новия държавен глава на РС Македония.

„Ние, жените, можем да развием политиката като изкуство на невъзможното, а не само на възможното. Доверието е много важно и аз ще го оправдая. И не заради отговорност към партията, а защото съм заобиколен от много красиви жени. Но ние сме длъжни да помагаме на хората и да следваме ритъма на природата. Бих искала да направим крачка напред в представителството на жените в бъдещия състав та парламента. Неслучайно думите страна и Македония са в женски род. „Помогнете на жените народни представители да изразят това, което досега не са успели“, каза Силяновска.

Силяновска Давкова обеща, че ще се грижи за всички еднакво за всички граждани. „Ще бъда президент и на левицата, и на десницата. Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да правя разлика нито по етнос, нито по религия, нито по пол, нито по каквато и да е разлика“, каза тя.

Университетският професор ще бъде шестият президент на Македония и първата жена, избрана на този пост.

Силяновска спечели президентските избори на втори тур от президентския вот, който се проведе на 8-ми май. Тя победи убедително досегашният държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/.

По всяка вероятност първият указ на Силяновска ще бъде за връчване на мандат за съставяне на ново правителство на РСМ - на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Правомощия на македонския президент

Президентът на Република Северна Македония представлява държавата и е главнокомандващ на въоръжените сили. Осъществява правата и задълженията си въз основа и в рамките на Конституцията и законите и се избира на общи и незабавни избори с тайно гласуване за срок от пет години.

Преди да встъпи в длъжност президентът на републиката прави тържествена декларация пред събранието, с която се задължава да спазва конституцията и законите. В случай на смърт, подаване на оставка, трайна невъзможност за изпълнение на функцията или прекратяване на мандата по силата на Конституцията до избирането на нов президент на републиката функцията на президент на републиката се изпълнява от председателя на парламента. Настъпването на условията за прекратяване на длъжността на президента на републиката се определя от Конституционния съд служебно.

Длъжността президент на републиката е несъвместима с упражняването на друга публична служба, професия или длъжност в политическа партия. Президентът на републиката се ползва с имунитет. Конституционният съд решава с мнозинство от две трети от общия брой на съдиите да снеме имунитета на президента.

Президентът определя мандата за състава на правителството, назначава и освобождава с указ посланиците и заместниците на държавата в чужбина, приема акредитивните и отзивните писма на чуждестранните дипломатически представители, предлага двама съдии от Конституционния съд, предлага двама членове. на Републиканския съдебен съвет, назначава трима членове на Съвета по сигурността, предлага членовете на Съвета за международни отношения, назначава и освобождава други лица, заемащи държавни и обществени длъжности, определени с Конституцията и със закон, награждава с отличия и признания, помилва в в съответствие със закона и изпълнява други функции, определени с Конституцията. Президентът на републиката докладва пред Народното събрание по въпроси от своята компетентност най-малко веднъж годишно. Събранието може да поиска от президента становище по въпроси от неговата компетентност. Държавният глава е председател на Съвета по сигурността, който се състои от: президента, председателя на събранието, председателя на правителството, министрите, които ръководят органите на държавната администрация в областта на сигурността, отбраната и външните работи и трима членове, назначени от президента на Републиката. Съветът разглежда въпроси, свързани със сигурността и отбраната на републиката, и прави предложения до парламента и правителството.

Президентът на Републиката носи отговорност за нарушаване на Конституцията и законите при упражняване на правата и задълженията си. Процедура за определяне отговорността му се открива от парламента с мнозинство от две трети от общия брой на народните представители. Отговорността на президента се определя от Конституционния съд с мнозинство от две трети от общия брой на съдиите. Ако Конституционният съд установи отговорността на президента на републиката, неговата длъжност се прекратява по силата на конституцията. /БГНЕС