Синер се оказа твърде силен за Григор на финала в Маями

Григор Димитров не успя да спечели втора титла от сериите Мастърс 1000 в кариерата си, след като на финала в Маями отстъпи на Яник Синер с 3-6, 1-6 за близо час и 15 минути игра.

Началото на двубоя бе равностойно, като в четвъртия гейм първи до точка за пробив стигна българинът. Вторият поставен в схемата италианец обаче се справи с предизвикателството, след като Димитров избяга да играе форхенд, но ударът ми мина в аут. Синер удържа сервиса си и това мигновено се отрази на най-добрия ни тенисист, който в следващия гейм бе пробит. Това окрили съперника му, който трудно бъркаше от основната линия, и Григор трябваше да спасява нови две точки за пробив в седмия гейм, който продължи повече от осем минути. До брейк не се стигна, но при следващото си подаване 32-годишният хасковлия отново бе колеблив и така Синер дръпна в резултата.

Втората част започна с разменени сервис геймове, преди Синер да откаже Димитров със серия от страхотни удари от дъното на корта. Италианецът буквално летеше по корта и закономерно се поздрави с първи трофей от надпреварата от третия опит, след като загуби предишните два финала, в които участва - 2021 от Хуберт Хуркач и 2023 от Даниил Медведев. Той загуби само три точки на първи сервис за целия мач, седем на втори и спаси единствения шанс за пробив пред Григор, открил се в първия сет. Синер направи три уинъра по-малко от българина, но и значителен брой по-малко непредизвикани грешки - 9 срещу цели 23 за Димитров.

За 22-годишния Синер това е общо 13-а титла в кариерата, при само четири загубени, втора на Мастърс 1000 след тази в Канада миналата година и трети трофей от началото на годината. Италианският номер 1 е в превъзходна форма и има 25 победи в последните си 26 мача в Тура, губейки единствено от Карлос Алкарас на полуфиналите в Индиан Уелс по-рано този месец. От понеделник Синер ще бъде и официално втори в световната ранглиста при мъжете.

Григор няма от какво да се срамува, след като направи чудесен турнир във Флорида. Първата ни ракета постигна три последователни победи над тенисисти от топ 10 на света, включително над вече бившия номер 2 Алкарас в четвъртфиналите. Димитров загуби втори пореден финал през сезона след този в Марсилия, като остава с титлата в Бризбън през януари. Общо, българинът има девет трофея в професионалната кариера, а единственият му от Мастърс 1000 остава този в Синсинати през 2017 - Григор загуби втори пореден мач за титла от тази категория след поражението си от световния номер 1 Новак Джокович в Париж в края на миналата година. Силното представяне в Маями осигури на Димитров чек за 585 000 долара, както и най-важното - завръщане в топ 10 за първи път след 260 седмици отсъствие.

Тенисистите ще се насочат към началото на сезона на клей, които ще са подготвителни преди втория за годината турнир от Големия шлем - Ролан Гарос, който ще се проведе в периода 26 май - 9 юни. /БГНЕС