Славов: С 24 май вкараме националните ценности в Конституцията

За основните моменти в този конституционен проект, който представихме вчера, имаме голяма степен на съгласие с ГЕРБ-СДС и ДПС. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов.

Той подчерта, че в основната си част предложенията за промени в Конституцията са дискутирани дълго време, консултирани са с магистрати и преподаватели от академичните среди. Трябва да отбележа ролята на Никола Минчев, доц. Васил Пандов, Надежда Йорданова, добави пред бТВ министър Славов.

„Тези текстове не са плод на някакви моментни хрумвания. ДБ още през 2021 г. бяха предложели проект за промяна на конституцията, който надградихме. Провели сме многократни срещи с ГЕРБ и ДПС, за да можем да отразим и техните предложения. Опитваме се да имаме един консолидиран вариант, който да получи подкрепата и на трите политически сили“, обясни правосъдният министър.

Той посочи, че остават въпроси, които през следващите дни ще бъдат дискутирани по-активно, като темата за 24 май като национален празник и служебното правителство.

„Предложението за 24 май има две страни. Конкретната дата е най-хубавият български празник, който е спомогнал да се възникнем като нация. Ние се позоваваме на делото на светите братя Кирил и Методий и на нашите възрожденци. Тези промени носят нашия национален отпечатък“, подчерта правосъдният министър.

Славов заяви, че в рамките на утрешния ден ще бъде проведено заседание на комисията по конституционни въпроси, където ще бъдат дискутирани тези въпроси: „Идеята, че трябва да има наш собствен български отпечатък е много силна. Идеята е да имаме и национални ценности, вкарани в основния закон“.

Той отбеляза, че следващите 6-8 месеца ще са ключови за съдебната реформа. /БГНЕС