След 30 г. Кантона разкри смисъла на свое култово изказване

Това беше едно от най-непонятните изказвания, правени някога от футболист.


Когато Ерик Кантона каза на пресконференция през 1995 г: "Когато чайките следват траулера, това е защото си мислят, че сардините ще бъдат изхвърлени в морето", всички останаха да се чешат по главите, съобщи "Гардиън".

Какво, по дяволите, означаваше това? Нима Кантона беше не само звезден нападател, но и философ? Единственото, което той можеше да каже като обяснение, беше: това означава това, което означава.

Сега, след десетилетия на спекулации и анализи, 57-годишният мъж заяви, че това е било първото нещо, което му е дошло на ум, след като е бил принуден да говори пред журналисти. А почти 30-годишното му мълчание по темата било своеобразно отмъщение към пресата, която според него го била "унищожила".

Бившият футболист, превърнал се във фотограф, актьор, режисьор на документални филми, спортен треньор, поет, а сега и певец, направи своето уж дълбокомислено изказване за чайките и сардините, след като му беше наредено да говори пред пресата, за да обясни прословутия си кунг-фу ритник върху обиден фен на Кристъл Палас по време на гостуване на "Селхърст Парк" през януари 1995 г.

Кантона получи забрана за игра до края на сезона и едва избегна да бъде изпратен в затвора за нападение, след като присъдата от две седмици затвор беше намалена на общественополезен труд. Въпреки това пресата се забавляваше.

Манчестър Юнайтед беше критикуван, че му е отнело 36 часа, за да му забрани да играе, докато Mirror описа това като "нощта, в която футболът умря от срам" и нарече Кантона "луд", а Express го обвини в "абсолютен бандитизъм пред деца". Брайън Клъф, бившият мениджър на Нотингам Форест, казва за играча, че би му "отрязал топките".

През следващите два дни ритникът беше показан 93 пъти по телевизията. По-късно Кантона каза, че съжалява само за едно: "Щеше ми се да го бях ритнал по-силно".

Тази седмица Кантона се появи в популярното френско чатшоу C dans l'air, за да изпълни песен от новия си албум, и се засмя, докато си спомняше как тази фраза е хвърлила в бяс британската преса.

"След решението на съда те (Манчестър Юнайтед) искаха да говоря пред пресата. Аз не исках, но те казаха, че е важно, че трябва да говориш с пресата. Така че казах: Добре, ще говоря с пресата“, разказа французинът.

"Те искаха от мен да говоря, аз говорих. То просто излезе от устата ми и след това си тръгнах. А пресата, всички се опитаха да намерят смисъл в това и да направят всичко философско. Знаете ли, то просто излезе така; може би дойде от подсъзнанието ми и може би несъзнателно създаде смисъл, но най-добрият смисъл беше: вие ме карате да говоря, аз говоря и кой се интересува дали думите имат смисъл", добави той.

Кантона, който вкара 82 гола за Юнайтед и спечели четири титли на лигата и две дубъл титли, добави: "Знаете ли, те (пресата) ме унищожиха. Но в известен смисъл си отмъстих. Всички те се опитваха да намерят смисъл и ме помолиха да обясня, а аз не казах нищо."

Чайките се появяват в песента му I Love You So Much от наскоро издадения му албум Cantona Sings Eric. Песента е посветена на Манчестър и той я изпълни пред възторжената публика в града през октомври миналата година на първия си официален концерт.

"Жителите на Манчестър ми дадоха толкова много, че исках да им върна нещо. Манчестър през 90-те години на миналия век беше Манчестър Юнайтед", каза Кантона пред C dans l'air и добави: "Ние бяхме рок звезди. Израснах, прекарах време с клуба, който успя да стане шампион след 26 години без титли, това беше такъв град на надеждата и все още е такъв сега". /БГНЕС

Категории: