Собствениците от ул. „Пирин” в Манастирски ливади: Разчитаме само на съда

Няма решение за живеещите в кооперацията на столичната улица „Пирин” 81А в квартал „Манастирски ливади-запад”, за който сигнализирахме преди дни. Надеждата на собствениците, лишени от „удоволствието” да паркират автомобилите си във вътрешния двор на сградата, остава в съда.

„Очакваме да се насрочи дело и в него да се изяснят всички проблеми, които назовахме предния път. С ползването на дворното място, прехвърлянето на части, които се намират от нашите апартаменти, които ние сме закупили, да реши съдът дали след 12-годишно стопанисване на този двор ние имаме права върху него. Искаме да се разреши проблемът“, каза пред БГНЕС Николай Колев, живущ в блока.

Припомняме, че собственици на апартаменти в блока на улица „Пирин” се оплакаха, че строителният предприемач, построил блока, така и не е прехвърлил земята на тяхно име. Строителният предприемач е продал местата за паркиране на трети лица.

Параграф 22 по българските имотни сделки

„Още повече, скоби са поставени от последната ни среща. Вече няма никъде място, където може да се паркира. Това доста усложнява нашия живот. Скобите бяха поставени от един господин, който се представи, като управител на паркинга. Той постави скобите, за да не може никой от блока да си спира колата. Ако някой все пак успее да паркира, после бива предупреждаван. Автоматът, който отваря нашата врата към паркинга е блокирана. Ние на практика сме загубили достъп до гаражните пространства“, каза Колев.

Община Витоша отказа да се намеси в казуса с мотива, че нищо не могат да направят. БГНЕС потърси и строителя, и нотариуса, при който е изповядана сделката – отговор за представяне на тяхна позиция, не бе получен.

„Първоначалният план на строителя, че тук ще бъде изграден двор, не се случи. До ден днешен ние трябва да притежаваме части от имота, който сме закупили, но и това не е прехвърлено. Явно е трудно за институциите да погледнат нещата. Би трябвало, за да съществуват тези паркоместа да съществува разделение между всички собственици, а когато не е разделена дори земята на нашите апартаменти, която сме закупили, не виждам как е станало. Все едно не съществуваме”, коментира Колев.

„Поставени сме в тежка ситуация. Единствено разчитаме на съда“, добави мъжът.

Предприемачът Никола Мутафчиев не е дал позитивен отговор на писмото на живущите в сградата.

„Над 60 апартамента се включиха в писмото към управителя на фирмата, но не получихме никакви позитивни отговори. Ние го попитахме, когато започне да разпределя нещо, защо първо не разпредели земята, която сме си купили с апартаментите. Когато сме купили апартаментите ние трябва да сме купили и земята под тях. По всички документи, които сме видели, всичко се води на един парцел, а този паркинг е парцел в парцела. Хората, които живеят тук трябва да имат някакъв дял от него, но това не е направено. За съжаление, третите лица, които са си закупили място за паркиране вече са си дали парите и искат да ползват това, което са купили. Друг е въпросът как е купено и защо“, заяви още Колев.

Съдът е последната инстанция, която може да разреши този казус.

„Съдът ще види дали нещата са истински. Изоставени сме сред нищото, чрез институциите нищо няма да стане. Ние сме, като едни излъгани малки деца“, заключи потърпевшият. /БГНЕС