Параграф 22 по българските имотни сделки

Имотните абсурди в столицата нямат край. Поредният случай е от столичната улица „Пирин” в квартал Манастирски ливади-запад.

Собствениците на апартаменти, които се обърнаха към БГНЕС, не могат да ползват паркинга на блока си, който им се полага по закон, защото строителният предприемач построил блока им, не е прехвърлил земята на тяхно име. По думите на живущите, предприемачът ги е излъгал още при строежа на сградата, защото вместо обещаната зелена площ е направил паркинг.

„Кошмарът започна през 2006 година, когато станах собственик на апартамент и гараж в тази сграда. Тогава в проведените срещи между мен и собственикът на фирмата строител – господин Никола Мутафчиев и неговият син, той ни представи план на строителството, където се казваше, че ще има зелена площ с дървета, пейки – място, където може да играят нашите деца. През 2008 година на мястото на обещания двор се направи паркинг. Ние попитахме, къде е зелената площ, той ни отговори, че е имало проблем при регистрирането на сградата и поради тази причина е направил паркинг. Всеки вход и апартамент получи право на място за паркиране. Всеки един човек, който използваше място за паркиране плащаше наем на етажната собственост”, разказа Николай Колев, живущ в блока.

Неотдавна обаче собственикът на фирмата строител продава местата за паркиране на трети лица, без да уведоми хората от блока, които ги използват и плащат за тях в продължение на 12 години.

„Истинският стопанин, собственици, бяхме ние хората от блока, за съжаление в края на миналата година осъмнахме с табели, че местата за паркиране в двора са вече продадени, че паркингът става частна собственост и трябва да го напуснем. Макар, че ние вече 12 години го владеем, а по закон това означава, че той вече е наш. Имаме права над него. Сложиха скоби насилствено. Според законите, когато един човек не се интересува от имота си над 10 години, тогава той е длъжен по съдебен път и по специална заповед да уведоми, че той отново става собственик. Това нещо не е направено от Никола Мутафчиев”, заяви Колев.

Новият конфликт настъпва от факта, че третите лица, които са платили и купили паркоместата от Мутафчиев и неговата „Металург Инжинеринг”, сега искат да получат това, което са платили. Така възниква проблем между новите собственици и собствениците на имоти в жилищния комплекс. До ден днешен хората в блока не притежават земята под жилищата им, което ги поставя в неудобно положение при евентуална авария, която увреди или унищожи сградата им.

"Ние сме заплатили нашите апартаменти, но до ден днешен не сме получили процент от земята, върху която са построени нашите апартаменти. Това ни поставя в много уязвимо положение в екстремна обстановка. Ако се случи пожар или земетресение, което да разруши сградата, по закон ние ще имаме 5 години да я възстановим, а ако не успеем, ще я загубим. Ако притежаваме дори процент, този срок ще стане по-дълъг и ще имаме повече възможности да не останем без дом", каза Николай Колев.

"Становището на юристите е, че проблемите трябва да се решат в съда. Делото не е започнало. Има издаден номер, но не е насрочено. Много е трудно делото, защото в правния мир понятието паркомясто не съществува. Над 10 години ние имаме течащи давностни срокове и де факто ние сме станали собственици на тази земя. Ние ще се борим да имаме поне някакъв достъп до входа на блока ни", каза още собственикът.

Собствениците на жилища търсят и връзка с предприемачът Никола Мутафчиев, но удрят на камък. „Неговият син комуникира с нас, но неговата позиция е, че независимо, че ние сме се грижили за земята и сме плащали издръжка от нашата етажна собственост, земята е негова", каза още представителят на собствениците на апартаменти. /БГНЕС