Софиянци разделени в мнението си за новия „зелен коридор“

Дни след като здравните власти промениха т. нар. „зелен коридор“, в който възрастните хора над 65-годишна възраст да пазаруват хранителни стоки и лекарства, жителите на столицата отново останаха разделени в мнението си за ефективността на мярката, предаде репортер на БГНЕС.

Проверка на наш екип пред един от големите хранителни вериги в София показа, че мярката да не се допускат хора под тази възраст в часовия диапазон между 13.30 ч. и 16.30 часа (за аптеките между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч.) се спазва, но клиентите са на различни мнения по темата.

„Съгласен съм да има такъв вид регулация, но с този диапазон, за мен като работещ човек, не е много удобно. Особено в почивните дни – събота и неделя“, сподели пред камерата ни млад мъж, според когото мярката води и до напрежение между хората, чакащи на опашка.

Според него далеч по-ефективен е бил старият времеви промеждутък, в който възрастните пазаруваха – от 08.00 до 10.00 часа. Мъжът е категоричен обаче, че каквито и да са определените мерки срещу разпространението на заразата, те трябва да се спазват.

„За мен е добре. Хубаво е да не се смесват потоците – млади и стари. Те имат различни енергии, различни натоварености, добре е да се разделят в тези времена на вируси и пандемия“, на обратното мнение друга жена, която определя мярката като много ефективна.

„Това е облекчение за възрастните хора, когато пазаруват в отделен коридор. Българите за всяко нещо протестират. Каквото и да се каже, те отговарят с точно обратното. Явно е, че няма угодия, но тази мярка е очевидно работеща“, категорична е тя.

Според едни ограничителните мерки са правилни, но те трябва да бъдат единствено пожелателни, но не и задължителни. Според други жители на столицата пък те всяват единствено смут и напрежение сред хората. Все пак преобладава мнението, че предписанията на здравните власти трябва да бъдат спазвани. /БГНЕС