Софийският маратон посреща участниците с ново трасе и очаквания за рекорди

С ново трасе, нови авторитетни признания и нов стимулиращ рекордни джакпот ще посрещне участниците станалият традиционен Wizz Air София маратон, предаде репортер на БГНЕС. Най-новото е маршрутът, който е изцяло в услуга на състезателите, похвалиха се организаторите. То също така преминава през почти всички забележителности на града, което ще спомогне за издигането имиджа на маратона. Това ще бъде маршрута на състезанието до 2023 г.

Маратонът всяка година се развива, той е събитие с международен характер и основната му цел да насърчава масовия спорт, да насърчава, да възпитава. От тази година маратонът ще разполага с нов, много по-хубав, много по-интересен и удобен маршрут. Това събитие ние ще налагаме и като част от туристическата реклама на София", заяви зам.-кметът на града Тодор Чобанов.

Организаторите очакват близо 5000 участници, а до момента са се записали състезатели от 50 държави, сред които елитни бегачи от Кения, Етиопия и Мароко. Бягането ще се проведе на четири дистанции - класическата от 42.195 км., полумаратон на 21.098 км, 10 км. и масов старт на 3 км.

Старт-финалът ще е на площад Александър Батенберг, пред Националната художествена галерия. Оттам следва Президентството, Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. Алабин, по ул. Гурко и Раковска до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. Левски и бул. Дондуков през моста Чавдар по бул. Владимир Вазов и после до обратния път до пл. Александър Батенберг.

Наградният фонд на маратона е 63 хил. лева, плюс 20 хил. джакпот. Победителите при мъжете и жените ще получат по 8000 лв., а подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 3000 лв. и т.н до 10-то място - 400 лв. За четвърта поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона - мъж и жена, родени в столицата.

Организаторите споделиха, че с всичко това очакват по-голям, по-хубав и по-успешен маратон, а новият маршрут предразполага да очакваме и нов рекорд на трасето. Wizz Air София маратон ще стартира от 9:30 ч. на площад Александър Батенберг на 13 октомври /неделя/. /БГНЕС