СОС решава за фотоволтаиците на Първа МБАЛ и за свободен спорт за деца и младежи със СОП

Столичният общински съвет ще обсъди на заседанието си в четвъртък дали Университетската Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител" да извърши различни ремонтни дейности в сградата на лечебното заведение, както и монтаж на система за фотоволтаично производство на ток.

Инвестиционните намерения на ръководството на общинската болница възлизат на общо до 1, 461 млн. лв. (с ДДС) и трябва да бъдат изпълнени до края на 2023 г.

Докладът, който ще разгледат общинските съветници, предвижда строително-ремонтните дейности и доставката на фотоволтаичното оборудване да бъдат извършени при спазване на закона за обществените поръчки. Средствата, необходими за изпълнението им ще бъдат собствени на болницата, както и евентуално отпуснати от Столична община.

Ремонтни дейности се планира да се изпълнят на част от покрива на Първа МБАЛ, на тавани в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия, отделно в цялото Гастроентерологично отделение, както и на помещението, където ще бъде монтиран новият компютърен томограф, закупен от лечебното заведение.

С монтажа на фотоволтаичната система за производство на електроенергия, се предвижда осигуряване на енергийна независимост и с около 30% намаление на разходите за ток на общинското дружество.

Друга точка от дневния ред на общинарите предвижда деца и младежи с интелектуални затруднения са имат свободен достъп до всички общински спортни обекти в София.

Предложението е по идея на председателя на СОС Георги Георгиев, съвместно с общинските съветници Диян Стаматов, Татяна Георгиева, Анатоли Илиев, Ботьо Ботев и Владимир Митов, и ще бъде разгледано на утрешното заседанието на съвета.

Това е част от дългогодишната политика на София като европейска столица на спорта за достъпна среда за различни активности и подобряване здравословния начин на живот. С одобряване на доклада ще се даде възможност на спортисти с интелектуални затруднения, които са част от картотекиран спортен клуб и спортна федерация, практикуващи спорт за хора със специални потребности, да ползват в определени часове безвъзмездно общински спортни бази и съоръжения.

„Вярвам, че всяко родено дете с интелектуални затруднения има реалните възможности да води един пълноценен и независим живот, стига да му бъде предоставена тази възможност от всички нас - гражданите и представителите на институциите.“, коментира Георгиев.

Според специалисти спортът помага в растежа и развитието на деца със специални интелектуални потребности. Затова е важно да им бъде осигурена достъпна спортна среда, където заедно със своите сертифицирани треньори да развиват таланта си. /БГНЕС