Спасена червена панда след операция срещу контрабандата в Тайланд

Тайландските митнически служители са арестували шестима индийци за опит за контрабанда на червена панда и 86 други животни от кралството, включително змии, папагали и гущери, съобщиха официални лица.

Незаконната менажерия е открита скрита в чекирания багаж на заподозрените на летище Суварнабхуми в Банкок, когато те се опитват да отлетят за Мумбай.

Тайланд е основен транзитен център за контрабандистите на диви животни, които често продават животните в Китай и Виетнам, въпреки че през последните години се наблюдава ръст на трафика за Индия.

"Установихме, че животните включват 29 гущера, 21 змии, 15 птици, включително папагали - общо 87 животни. Животните са били скрити в багажа", се казва в изявление на митническия отдел.

Снимки, публикувани от отдела, показват червена панда - застрашен вид - да наднича от плетена кошница, а папагал е затворен в пластмасов контейнер с грубо пробити отвори за въздух в капака.

В още пластмасови вани са държани гущери, а змиите са видени навити заедно в платнени торби.

Заподозрените са заплашени от максимум 10 години затвор или от четирикратния размер на вносните мита.

Миналия месец на същото летище беше арестуван монголец за опит да изнесе контрабандно от кралството комодски варан, питони и две дузини живи риби. /БГНЕС