Спецпрокуратурата ще снема обяснения на Рашидов и Йончева

Близо два часа представители на спецпрокуратурата бяха в сградата на Министерството на културата.

Министър Боил Банов присъстваше, обяснения в писмен вид засега още не са му снети. Ще се запознаем с документите и тогава ще преценим какво точно ще го питаме. Това каза и.ф. ръководител на специализираната прокуратура Димитър Петров, предаде репортер на БГНЕС.

Предстои снемането на обяснения на Вежди Рашидов, който е бил министър към онзи момент и на Елена Йончева, която изнесе информацията.

Димитър Петров обясни, че са прегледали документите, за които се твърди, че са част от проекта Антична Сердика. „Те са в огромен обем, с колегата преценихме тези, които биха били относими към предмета на проверката. Определили сме срок до утре да бъдат направени копия на същите, да бъдат комплектовани и да бъдат предоставени в прокуратурата“, каза той.

Също така се снабдили с документи, които са свързани с водено гражданско дело от страна на МК към изпълнителя, отнасящо се до т. нар. неустойка за забава. Петров подчерта, че делото е висящо пред Апелативния съд в София, няма произнасяне към момента и ще преценяват относимостта на тези документи към проверка.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че още днес Специализираната прокуратура ще изземе цялата документация, „която е относима към казуса към изграждането и евентуалните ремонтни дейности по Ларгото. Ще започнат още днес разпити на хора, които имат отношение към случая, които са запознати с фактите по изграждането на този обект, както и с последващите действия на самото министерството, представени от Йончева като опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лв.”, посочи говорителят на главния прокурор.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък заяви, че е разпоредил проверка на проекта за Ларгото.

Подписах писмо до управляващия орган, до одиторите, до дирекция "Национален фонд" в Министерство на финансите, че искам проектът за Ларгото да бъде проверен - всички разходи, документация и проверка на място, за да видим дали в него има нередности, обясни вицепремиерът.

Дончев подчерта, че не работи лековато и не може да се довери само на твърденията, които Елена Йончева от БСП изнесе и увери, че отговорните институции ще си свършат работата.

„Политическият ми коментар. В тази система, където има много пари, които трябва да се ра

зходват в полза на обществото винаги е имало опити за натиск. Въпрос на мъжкарско поведение е да не им се поддаваш. Много не ми се иска, парламентът да участва в тези форми на натиск“, подчерта зам.-министър председателят.

На журналистически въпрос, че министърът на културата Боил Банов е отрекъл да е искал опрощаване на 700 000 лв., Дончев каза, че Банов е показал документи с подпис на министъра тогава, искова молба до съда да бъдат търсени въпросните пари като неустойка от фирмата.

„Това изключва всякаква хипотеза някой да е бил корумпиран. Щом гониш някой в съда и търсиш да си прибереш неустойката, как може, образно да си в завера с него“, заяви Дончев и добави, че скоро ще стане ясно дали има нещо нередно в този проект. /БГНЕС