Сръбската опозиция настоява за избори в Белград и на национално ниво

Ще бойкотира ли сръбската опозиция изборите, ако до края на годината Александър Вучич насрочи само републикански избори, но не и белградски?


От думите на Павле Гърбович (лидер на Движението на свободните граждани) става ясно, че опозицията е единодушна в искането си за избори в Белград и за национални такива до края на годината, съобщи „Данас“.

„Това не е покана за пазарлък и съгласие с Вучич, а ясно дефинирано искане, което произтича от нуждата от промяна на системата в цялата страна и повече от очевидната липса на легитимност на властите в Белград. Исканията бяха ясно предадени и сега топката е в тяхното поле и не зависи от нас, нито пък е разумно се съгласим на по-малко от това“, посочва Гърбович.

Преди два дни за първи път опозицията излезе с ясна заявка за търсене на избори до края на годината, през декември, на парламентарно ниво и в столицата.

Това стана след поредица от критики както от страна на режима, така и от критичната общественост. че въпреки силното противопоставяне на системата, лидерите на опозицията, тези, които стоят зад протеста на Сърбия срещу насилието, всъщност се страхуват от изборите и затова не излизат с ясно искане.

Като се има предвид, че опозицията критикува управлението на Вучич за това, че комбинира изборите, за да спечели по-убедителна победа, се оказва, че тя също иска комбинирани избори, защото, според наблюдателите, усеща, че е "силна" в Белград, затова иска да пренесе това си предимство и в парламентарните избори.

Мариника Тепич, заместник-председател на Партията на свободата и справедливостта (ПСС), казва, че партията настоява за избори в Белград от 17 месеца.

„Те трябва да се състоят, защото правителството няма легитимност. Парламентарните избори са последица от социалната и политическата криза, която ескалира до степен на непоносимост, и сега има естествени искания за избори и на две нива“, твърди тя.

Биляна Стойкович, съпредседател на партия "Заедно", посочва, че извънредните парламентарни избори са от решаващо значение в тази борба за нормалност.

„Всички искания на протеста се отнасят до централната власт, защото насилието, престъпността, корупцията, превзетият медиен образ и примитивизмът засягат всички граждани. Белград не е единственото място, което страда от нашествието на най-недостойните хора“, смята тя.

„Напротив, страданието е толкова по-голямо, колкото повече се отдалечавате от градските центрове“, допълва Стойкович./БГНЕС