Сръбската полиция жестоко преби опозиционен лидер

Лидерът на сръбската опозиционна Републиканска партия Никола Сандулович бе пребит жестоко от служители на тайните служби. Пребиването е извършено след като Сандулович е задържан за разпит. Това съобщиха неговите роднини и адвокатът му, предаде БГНЕС.

Сандулович бе арестуван в дома си на 3 януари от агенти на Агенцията за сигурност и информация (БИА). Задържането му бе извършено поради факта, че той се извини за сръбските престъпленията срещу етническите албанци по време на войната за независимост на Косово през 1998-99 г. До момента няма никаква информация за състоянието на лидера на Републиканската партия.

Един от най-известните сръбски адвокати Чедомир Стойкович съобщи, че съпругата на Сандулович го е информирала, че мъжът ѝ е бил отведен насила от службите за сигурност и е бил подложен на "брутално насилие". "Току-що се чух със съпругата на Никола Сандулович, която ми каза, че в периода от 16:00 ч. до 20:00 ч. той е бил отведен против волята си от службите за сигурност, които са го пребивали в продължение на 4 часа и са използвали брутално насилие. След това той е отведен от стаята му във военната болница, където е бил държан до следобедните часове, без да информират семейството или адвокатите. По-късно той е върнат у дома с линейка", пише Стойкович.

Според дъщеря му Клара Сандулович политикът е бил неутрализиран с военно нервнопаралитично вещество. По тялото му има различни следи и наранявания. От снимките и видеоматериали ясно се вижда тежкото състояние на лидера на РП. Сандулович заяви пред хърватския вестник "Слободна Далмация", че се е върнала от Сплит, Хърватия, където е празнувала Коледа, след като баща ѝ е бил обявен за изчезнал.

"Вчера майка ми намери вратата на къщата отключена, а баща ми го нямаше ... Тя веднага отишла в полицията, за да съобщи за изчезването му, а те й казали: "Не се притеснявайте, госпожо, той е в безопасност, ще се върне..."! Това беше първият знак, че нещо не е наред", разказа тя още пред хърватското издание.

Ден преди ареста си Сандулович посети Преказ, където положи венец и изказва съболезнования на семейство Яшари, което бе ликвидирано по време на войната. "Аз съм единственият политик от Сърбия, който дойде в Преказ, за да изрази своята почит към невинните албански жертви, семейство Яшари. Извиних се и помолих за прошка от името на сърбите, които не са извършили това", написа тогава той в X.

БГНЕС припомня, че Адем Яшари е един от лидерите на Армия за освобождение на Косово (АОК), който бе убит заедно с десетки членове на семейството си при клането в Преказ от Специалния отряд за борба с тероризма на Сърбия през март 1998 г.

Сандулович е един от малкото видни сръбски политици, които приемат едностранната декларация за независимост на Косово от 2008 г., и също така е силен проевропейски глас в страната. Това го превърна в мишена на медийни нападки, както и на физически атаки през последните години.

Стойкович обвини сръбските служби за сигурност, че следват наръчника, използван от бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич през 90-те години на миналия век. "Новите деветдесет години току-що започнаха в Сърбия, а тогавашният министър на пропагандата в правителството на Слободан Милошевич /Александър Вучич,бел.ред/ сега е президент на Сърбия. И на бюрото му отново е същият наръчник", каза още Стойкович и подчерта: И причините са абсолютно същите, както по времето на Милошевич: Косово! Това се случи вчера и днес на Никола Сандулович по същата причина: защото преди два дни той изрази съболезнованията си за ликвидирането на 50 членове на албанското семейство Яшари в Косово през 1998 г."

Нападението срещу Сандулович идва в момент, когато международната репутация на управляващата Сръбска прогресивна партия и нейния неофициален лидер Вучич е накърнена от провеждането на парламентарните и местните избори на 17 декември. Нарушенията бяха остро критикувани от международните наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ и предизвикаха вълна от опозиционни протести. /БГНЕС