Среща на външните министри от Западните Балкани и ЕС в Брюксел

Външните министри на държавите от Западните Балкани и на ЕС ще проведат днес среща под председателството на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел.

Целта на министерската среща ЕС-Западни Балкани е по-нататъшно засилване на ангажимента на блока със страните от региона, с акцент върху общата външна политика и политика на сигурност в контекста на геополитическите предизвикателства.

Срещата ще се проведе след края на първия ден от сесията на Съвета по външни работи на Съюза, в дневния ред на която ще бъдат обсъдени ситуацията в Израел, Ивицата Газа и Близкия изток. На дневен ред са също темите за руската агресия срещу Украйна, развитието на отношенията между Армения и Азербайджан, както и външнополитическото измерение на икономическата сигурност.

„Европейският съюз разчита на бъдещите си членове за единни отговори на настоящите геополитически предизвикателства чрез солидарност и тясно сътрудничество", се казва в съобщението за предстоящия форум. "Нашият отговор на настоящите геополитически предизвикателства е солидарност и тясно сътрудничество. Да изградим стабилност и да насърчим мира, сигурността и демокрацията на нашия континент", се допълва в него.

Министрите на външните работи на ЕС ще се срещнат с колегите си от Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия след публикуването на новия шестгодишен пакет за разширяване и план за растеж на Западните Балкани милиарди евро за периода 2024-2027 г.

БГНЕС припомня, че ЕС подготви план за растеж от 6 млрд. евро за изравняване на икономиките на страните от Западните Балкани. Той има за цел да ускори социално-икономическото сближаване.

Съгласно плана ще бъде създаден нов фонд за реформи и растеж от 6 милиарда евро за региона за периода 2024-2027 г.

От тях 2 милиарда евро ще се състоят от грантове и 4 милиарда евро от заеми. /БГНЕС