Среща на върха АСЕАН-Австралия ще осъди заплахата от употреба на сила в региона

Очаква се лидерите на страните от Югоизточна Азия и Австралия, събрали се в Мелбърн на 4 март да осъдят "заплахата или използването на сила" за разрешаване на спорове в региона, което е колективен удар срещу Китай.


"Стремим се към регион, в който се зачитат суверенитетът и териториалната цялост", се казва в проект на съвместно изявление на АСЕАН и Австралия, получен от АФП.

"Стремим се към регион, в който различията се управляват чрез уважителен диалог, а не чрез заплаха или използване на сила".

Агресивната позиция на Пекин в Южнокитайско море се очаква да заеме видно място в тридневните дискусии.

Териториалните спорове в жизненоважния търговски коридор се изостриха през последните месеци, като Китай прояви натиск върху райони, за които претендират и членове на АСЕАН като Филипините и Виетнам.

"Всички ние сме отговорни за формирането на региона, който искаме да споделяме: мирен, стабилен и проспериращ", заяви австралийският външен министър Пени Уонг, която е домакин на срещата.

"Това е по-важно от всякога, след като характерът на региона е подложен на предизвикателства", каза тя.

"Изправени сме пред дестабилизиращи, провокативни и принудителни действия, включително опасно поведение в морето и във въздуха и милитаризиране на спорните обекти".

Очаква се разговорите да се съсредоточат и върху икономическото сътрудничество, докато държави като Филипините и Австралия се стремят да защитят икономиката си от ответни мерки от страна на Китай.

Министърът на външните работи на Филипините Енрике Манало заяви пред АФП, че икономическата устойчивост е важна част от гарантирането на сигурността и суверенитета.

Като част от тези усилия той заяви, че Филипините се надяват да започнат официални преговори за споразумение за свободна търговия с Европейския съюз "много скоро".

Филипините са съсредоточени върху създаването на "по-голяма икономическа сигурност и икономическа устойчивост, което от своя страна допринася за собствената ви национална сигурност", каза Манало.

Изменението на климата също е от голямо значение.

Енергийният глад на Югоизточна Азия до голяма степен се задоволява от изкопаеми горива, докато Австралия остава един от най-големите износители на газ и замърсяващи въглища в света.

И двете страни са все по-нетърпеливи да се насочат към възобновяемата енергия, като се възползват максимално от природните дадености, като например огромните залежи на важни минерали.

"Страните от АСЕАН се нуждаят от повече енергия, ако искат да продължат да развиват икономиките си", казва Рахман Яакоб, регионален анализатор в австралийския Институт Лоуи.

"Австралия може да бъде източник на тази енергия", допълни той./БГНЕС