Ставрофорен иконом Борис Петров: Христовото възкресение да озарява сърцата, умовете и душите на човеците

Празникът на Христовото възкресение църквата възпява като празник на празниците, като тържество над всички тържества, защото ако не беше възкръснал Христос, празна щеше да бъде нашата вяра.

Ако не беше възкръснал Христос и ние сега нямаше да сме събрани в Божия храм, нямаше да я има и Христовата църква.

Христовото възкресение е акт невиждан в човешката история, защото не е дело човешко, а именно това е актът на обновлението на човеците.

С Христовото възкресение имаме възможността отново да си възвърнем загубеното при грехопадението на нашите прародители Адам и Ева.

Това заяви в интервю за БГНЕС ставрофорен иконом Борис Петров от Обрадовски манастир „Св. ВМЧК Мина“.

Христовото възкресение дава за всички човеци по цялата земя възможност да унаследяват вечния живот, заяви Борис Петров

„Със своята кръстна смърт Спасителят уми падналият в грях човешки род и всички човеци, които повярват в Христос, всички човеци, които стават негови следовници, имат възможността да унаследят Царството небесно и да бъдат в общение с Бога“, подчерта свещеникът.

Ставрофорен иконом Борис Петров отбеляза, че Христовото възкресение дава за всички човеци по цялата земя възможност да унаследяват вечния живот – именно това, за което сме призвани, за което по Божия промисъл и замисъл сме били сътворени. „Грехопадението на Адам и Ева ни отдалечава от Бога, но Бог обещава, че ще изпрати своя син, който да изкупи човешкия род, и именно с акта на Христовото възкресение смъртта е победена, затова и Свети Йоан Златоуст в своето слово за възкресение казва „Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?“, разказа той и посочи, че смъртта вече няма власт над нас.

Духовникът обясни, че ако земната смърт е в живота, то е защото така или иначе, ние не можем да живеем на земята вечно, но нашият живот продължава във вечността, а вечността се осмисля, ако сме в общение с Бога, а не далече от Него. „Затова сме призвани, към това се стремим – да унаследяваме вечния живот в Царството Божие, а пък Христовото възкресение ни дава тази възможност, затова и църквата най-тържествено от всички празници чества Христовото възкресение“, каза ставрофорен иконом Борис Петров. Той уточни, че Господс-ките празници, заедно с Богородичните, църквата е определила като 12 големи празника, но извън тяхното число е празникът на Христовото възкресение, именно като тържество на тържествата и празник над всички празници.

„Богослужението на Възкресение Христово по традиция се извършва в полунощ, когато най-тържествено се възвестява поздравът на Христовото възкресение – „Христос Воскресе!“ и „Воистина Воскресе!“, каза още духовното лице и допълни, че след това се отслужва и Света Златоустова литургия.

„А в самия неделен ден преди обяд се отслужва вечерня, която е за този ден, по време на ко-ято се четат евангелски текстове на различни езици, които възвестяват за Христовото възкресение“, разказа още ставрофорен иконом Борис Петров. Той посочи, че традицията е да се чете евангелският текст на различни езици, защото Христовото възкресение не е било само за евреите, не е било само за гръкоезичния свят, а за всички хора по цялата земя и всички, които повярват във възкръсналия Христос, имат възможността да станат негови следовници.

„Ние като християни се именуваме именно с Христовото име, от нас зависи колко достойно ще го носим върху себе си и дали ще възкръснем и ние за вечен живот в царството Божие“, подчерта духовното лице.

Ставрофорен иконом Борис Петров е категоричен, че вярата винаги ни е нужна, тя е тази, която ни доближава до Бога. „Вярата е тази, която ни кара да ставаме по-добри. Вярата е тази, която дава на всекиго едного от нас утеха, на всекиго едного от нас дава възможност да сме в общение с Бога“, каза още той.

Свещеникът пожела радостта от Христовото възкресение да озарява сърцата, умовете и душите на човеците. „Светлината на Христовото възкресение да озари всеки християнски дом и именувайки се на християни, да се радваме за това дивно събитие, и не само в този ден, а във всички дни на своя живот“, заключи ставрофорен иконом Борис Петров. /БГНЕС