Стефаниди спечели Градинския сблъсък при жените

Стефаниди преодоля 4-метровата бариера 34 пъти за половин час.

Олимпийската шампионка Катерина Стефаниди победи във "Финалния градински сблъсък" в овчарския скок, който противопостави дистанционно три от най-силните състезателки в дисциплината. В началото на месеца олимпийският шампион от Лондон 2012 Рено Лавийени, двукратният световен шампион Сам Кендрикс и световният рекордьор Мондо Дуплантис се изправиха един срещу друг, всеки от градината на своята къща в три различни точки на света, а задачата им бе да преодолеят петметровата бариера възможно най-много пъти в рамките на половина час. След здрава битка Дуплантис и Лавийени си поделиха победата с по 36 успешни опита, докато Кендрикс успя да направи 26 успешни скока. Макар и нестандартно, събитието бе наблюдавано от много феновете на леката атлетика по света в период, в който не се провеждат почти никакви спортни състезания заради пандемията от COVID-19.

След успеха на надпреварата при мъжете Световната атлетика организира и женски вариант на "Градинския сблъсък", в който се включиха олимпийската шампионка от Гърция Катерина Стефаниди, двукратната шампионка на САЩ на закрито Кейти Нажат и шампионката от Игрите на Британската общност Алиша Нюман, които трябваше да преодолеят 4 метра възможно най-много пъти за 30 минути от три различни локации - Атина, Гърция (Стефаниди), Мариета, Джорджия (Нажат) и Онтарио, Канада (Нюман).

Въпреки 39-градусовата жега в столицата на Гърция миналата вечер, Стефаниди демонстрира класата си и направи 34 успешни опита. На второ място се нареди Нажат с 30 преодолявания на височината, а на трето място остана Нюман с 21 сполучливи опита. Трите обаче не успяха да изпълнят задачата си и да подобрят постижението на мъжете от общо 98 успешни опита за половина час, като завършиха с 85.

"Беше много забавно. Бях много развълнувана след първите 15 минути, защото имах 19 опита и си мислех, че дори с два скока по-малко през втората част мога да изравня постижението на мъжете, но направих две грешки. Беше толкова горещо, че ръцете ми се потяха и ми беше трудно да направя добър захват", сподели Стефаниди след успеха. Гъркинята, която има лично постижение от 4.91 метра, не изключи възможността да се изправи в директен сблъсък с победителите от мъжкото състезание Рено Лавийени и Мондо Дуплантис. "Бих го направила, но първо ще ми трябват три седмици за възстановяване", пошегува се тя. "Мъжете скачаха на около 1.20 метра под личните си постижения, докато ние на 90 сантиметра, така че ще трябва да изравни височините. Но да, дайте и три седмици и ще го направя", допълни Стефаниди. /БГНЕС