Стефанос Каселакис е новият лидер на СИРИЗА

35-годишният Стефанос Каселакис спечели конкурса за лидер на лявата, основна опозиционна партия СИРИЗА, съобщи „Катимерини“.


Избирателната комисия на партията обяви в 23:00 ч., че при отчитане на 70% от избирателните секции Каселакис води пред своя съперник, 38-годишната Ефи Ахциоглу с 56,65% срещу 43,35%.

Ахциоглу вече поздрави за победата Каселакис, съобщават медиите.

Общо 133 261 от около 188 000 членове на СИРИЗА гласуваха, по-малко от 146 000, които се явиха на първия тур миналата неделя.

Гласуването следва седмица на напрежение между Каселакис (44,91% на първия тур) и Ахциоглу (36,18%), като разногласията често ставаха лични.

От тримата елиминирани кандидати Евклид Цакалотос (8,92%), представляващ най-лявата група в партията, и ветеранът бивш социалист Стефанос Цумакас (1,28%) подкрепиха Ахциоглу, докато Никос Папас подкрепи Каселакис.

Лидерът в оставка Алексис Ципрас, който гласува малко след 17:00 часа, обяви, че който и да излезе победител, партията ще остане единна и ще предложи алтернатива на управляващата консервативна Нова демокрация.

Кандидатурата на Каселакис разгневи традиционните партийни членове, които не могат да преглътнат факта, че той нямаше връзка с партията, докато не се изправи като кандидат в листата за цялата страна на изборите през май и юни, достатъчно надолу в листата, че нямаше шанс да бъде избран за депутат.

Те го обвиняват, че се е отдал на популизъм, приятелски настроен към медиите, за да привлече избиратели. От друга страна, някои поддръжници на Каселакис обвиниха Ахциоглу, че подкопава лидерството на Ципрас - обвинение, което тя категорично отрече.

Избирането на млад лидер няма да е първо за СИРИЗА: и двамата кандидати са по-възрастни от Ципрас, когато той беше избран през 2008 г., на 34-годишна възраст./БГНЕС