Стероидите могат да доведат до сърдечни проблеми вместо до големи мускули

Спортисти, артисти и бодибилдъри използват анаболни стероиди от десетилетия, за да натрупат мускулна маса, която просто не би била възможна чрез правилно хранене и чести тренировки. Въпреки че употребата на такива вещества отдавна се свързва със здравословни проблеми, особено от сърдечносъдов характер, нови изследвания от Университета в Бирмингам добавят още една причина за изцяло естествен подход към фитнеса: здравето на сърцето.


Според учените приемът на тестостерон може да увеличи риска от предсърдно мъждене или нередовен сърдечен ритъм при хора със съществуващо предразположение. Интердисциплинарен консорциум от лекари и изследователи, ръководен от Университета в Бирмингам, в допълнение към екип от сътрудници в Германия, проведе този проект.

Изследователският екип откри, че мъжките полови хормони (като тестостерон), наричани още андрогенни анаболни стероиди (ААС), са в състояние да увеличат риска от предсърдно мъждене при генетично предразположени към сърдечни заболявания лица. Със стероидите често се злоупотребява за изграждане на големи мускули, особено сред младите мъже.

"Нашето проучване може да допринесе значително за разбирането на въздействието върху сърдечното здраве на младите мъже, които злоупотребяват с анаболни стероиди за увеличаване на мускулната маса. Скорошни доклади показаха, че особено младите мъже са обект на атаки в социалните медии като TikTok, където им се продават тестостеронови продукти, но ние показахме как злоупотребата със стероиди носи специфичен риск, за който много хора няма да знаят", съобщи водещият автор на изследването д-р Лаура Зомерфелд, постдокторант в UKE Хамбург, която е завършила докторантурата си в Института по сърдечносъдови науки към Университета в Бирмингам, фокусирайки се върху тази работа.

"Заболявания на сърдечния мускул като аритмогенна деснокамерна кардиомиопатия (АДК) засягат млади, атлетични хора и могат да доведат до животозастрашаващи нарушения на сърдечния ритъм. Предсърдното мъждене е често срещано състояние сред общото население. Повишените нива на тестостерон могат да доведат до по-ранна поява на тези заболявания", добави професор Лариса Фабриц, ръководител на катедрата по наследствени сърдечни заболявания в UKE Хамбург и почетен ръководител на Института по сърдечно-съдови науки в Университета в Бирмингам.

Авторите на изследването са работили, за да проучат всички потенциални ефекти върху състоянието, наречено АДК, което се дължи предимно на нарушения в образуването на клетъчни връзки, критични за стабилността на сърдечния мускул.

Първоначално изследователите потвърждават, че АДК има тенденция да се среща по-често и по-тежко при мъжете, отколкото при жените. По време на поредица от лабораторни експерименти авторите на изследването откриват, че шестседмичен прием на ААС в комбинация с нарушени клетъчни връзки може потенциално да доведе до намалено функциониране на натриевите канали в сърдечната тъкан и последващо забавяне на провеждането на сигналите в предсърдията.

"Тази работа предполага, че млади мъже с ключови наследствени генетични промени са изложени на по-голям риск от развитие на електрически проблеми в сърцето в отговор на злоупотребата с анаболни стероиди", заключи д-р Андрю Холмс, съавтор и доцент в Института по клинични науки към Университета в Бирмингам./БГНЕС