Стилиян Петров: Готови сме с десет проекта за българския футбол

Димитър Бербатов като ръководител не изисква от нас като екип само да се подготвяме за конгреса. Той изисква от нас десет много важни неща, проекти, които ще започнат да работят още от първата минута на встъпването му като президент. Важни неща, които трябва да се променят. Проекти, които вече са готови, изпълними, за които вече е разговаряно с партньори и хора, които ще бъдат съпричастни с това. Това обяви Стилиян Петров, който е част от екипа на Бербатов в битката за президентския пост в Българския футболен съюз, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Бербатов и Петров се срещнаха с клубовете от София и Софийска област, а преди това Петров разказа за срещите си с клубове от други части на страната. "Когато поех инициативата да се включа в каузата на Димитър Бербатов за това да направим промяната, аз си дадох времето и анализа за това какво и как мога да дам. Аз винаги съм бил във всички решения, този път се включих в обиколката на страната, защото времето е много малко и ние, както Димитър Бербатов го направи първия път, така иска и сега да покрием всяка една точка на страната, да покрием всеки клуб, всеки фен, всеки кмет, защото това е много важно", коментира той.

"Проблемът е, че българският футбол не говори за идеите за промяна, този диалог го няма и това, което Димитър Бербатов иска да постигне, е да се надгражда. Аз минавам през много клубове, през фенове, деца, във Видин имаше над 30 деца. Ако чуете техните въпроси и притеснения, че те вече не вярват в процеса и системата. Винаги съм казвал, че масовият спорт е много важен, обикновените хора, от там почва любовта, от училищния футбол. Където ние сме започнали, където и хората в БФС са започнали, но явно те вече са го забравили. Явно тези ценности не са вече на първа линия", допълни бившият капитан на националния отбор в отговор на въпрос на БГНЕС.

"Навсякъде по света държавата е най-големият и важен партньор в развитието на масовия футбол. БФС и другите спортове трябва да имат взаимодействие и партньорство с държавата, което е съвсем нормално и трябва да се търси комуникация", каза още Петров.

Той коментира и казуса с бройката на чужденците в българските отбори. "Много е просто. Свободно картотекиране, могат да картотекират колкото си искат. Но само трима чужденци извън ЕС могат да играят. За всеки следващ ще има такса "Лукс". И тази такса ще бъде разпределяна по цялата футболна пирамида. Ако искат да използват 11, но четвъртият, петият, шестият ще е доста по-скъп". /БГНЕС