СТО: Болният човек на световната търговия?

СТО /Световна Търговска Организация/, която започва 13-ата си министерска среща в понеделник, регулира голяма част от световната търговия, но е затруднена от правило, изискващо пълен консенсус, и от система за уреждане на спорове, която е осакатена от САЩ.


Световната търговска организация, която до 29 февруари ще проведе своята двугодишна министерска конференция в Абу Даби, е единствената международна организация, която се занимава с правилата, регулиращи търговията между държавите.

Но както самата организация признава на уебсайта си, тя "не е Супермен, в случай че някой си мисли, че може да реши - или да причини - всички световни проблеми!"

- Правила след Студената война -

СТО е създадена на 1 януари 1995 г., но се основава на търговска система, създадена близо половин век по-рано, през 1948 г., с предшественика си Общото споразумение за митата и търговията.

СТО е създадена в края на осмия кръг от преговори за либерализиране на търговията на ГАТТ, известен като Уругвайския кръг, който продължи от 1986 г. до 1994 г.

Докато ГАТТ се занимаваше основно с търговията със стоки, СТО и нейните споразумения вече обхващат и търговията с услуги, изобретения, творби и дизайни.

"Основната цел на системата е да подпомага възможно най-свободното движение на търговията - стига да няма нежелани странични ефекти - защото това е важно за икономическото развитие и благосъстояние", казва СТО.

Някои обаче обвиняват организацията, че се е превърнала в твърде обемиста, огромна бюрократична машина.

С бюджет от близо 205 млн. швейцарски франка (234 млн. долара) за тази година, в централата ѝ в Женева работят около 600 души, включително армия от юристи, икономисти и статистици.

164-те държави членки на СТО имат решаваща роля.

А вземането на решения не е лесно: всяко споразумение изисква пълен консенсус, което означава, че всеки член има право на вето.

Около три четвърти от членовете на СТО се считат за развиващи се или за най-слабо развитите страни, които се ползват с по-голяма гъвкавост при прилагането на търговските правила.

В СТО членуват всички големи икономики, но в момента около 20 държави са в списъка на чакащите за присъединяване, включително Иран, Алжир, Сърбия и Ирак.

Процесът на присъединяване може да отнеме години, тъй като е свързан с дълги преговори с всички членове на СТО, всеки от които има право да блокира присъединяването на дадена страна.

Очаква се Източен Тимор и Коморските острови скоро да се присъединят към СТО в категорията на най-слабо развитите страни. Техните кандидатури за членство ще бъдат официално представени в Абу Даби.

Уреждане на спорове в безпорядък

СТО е форум, в който правителствата договарят многостранни търговски сделки, засягащи всички държави членки.

Но на фона на трудностите при постигането на пълен консенсус се сключват все повече плурилатерални споразумения - споразумения с по-малък брой подписали ги страни - които се прилагат само за участващите държави.

Такъв е случаят например с едно важно споразумение, което предлага освобождаване от мита за електронни транзакции.

След като бъдат договорени, правилата на международната търговия често се нуждаят от тълкуване, като СТО служи като арбитър при спорове.

Страни от всякакъв мащаб могат да подават жалби до Органа за уреждане на спорове на СТО във връзка с предполагаеми нарушения на търговските правила и нерядко най-големите световни икономики се оказват в затруднение при спорове, подадени от по-малки държави.

Но системата е в хаос, след като Вашингтон спря работата на апелативния съд в края на 2019 г., след като години наред блокираше назначаването на нови съдии./БГНЕС

-----------------------------------

Агнес Педреро, АФП

Категории: