Стоянов: Законът за надценките ще задвижи конкуренцията на пазара, ще свали и цените

“Правителството пое инициатива за овладяване на цените на храните - това е и една от тях - чрез държавното дружество “Ел Би Булгарикум”, да покажем, че може да има качествени продукти, които да спазват всички правила на производството”. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който присъства на подписването на споразумение между “Ел Би Булгарикум” и Централният кооперативен съюз, предаде репортер на БГНЕС.

Чрез магазините на ЦКС в цялата страна продуктите на държавната компания ще бъдат достъпни за гражданите в по-отдалечените населени места.

“Използва се само българска суровина български закваски, дружеството отговаря за съхранението на всички български закваски, и така могат качествени продукти да достигат до българските граждани”, каза още Стоянов.

“До момента ефектът от работата им последния медец бе слабо видим, защото те имат само 10 магазина в София, един във Видин и търсеха възможност да стигнат до повече потребители. Дори вчера ме питаха дали Законът за надценките не е замесен в пазара и аз казах да, пазарът е намесен, ще гледаме тази намеса да е минимална. Това е една пазарна стъпка, чрез конкуренция да задвижим пазара и се надявам това да е една хвърлена ръкавица към всички останали търговци. Много пъти съм казвал, конкуренцията е това, което е доведе до регулация на пазара”, каза още министърът.

Стоянов уточни и че информационният сайт за наблюдение на цените на храните има 10 000 посещения на ден. “Интересът е висок, вече имаме търговци на дребно, които отговарят на условията и са изявили желание да поставят и своите цени на сайта. Тази седмица интересът е от двама, но вече има предварително заявени и от други, така че от утре ще има поне цени на двама търговци на дребно за сайта. Относно проектозаконът за тавана на надценките Стоянов каза, че "за нас е важно да се гарантират продукти на достъпни цени и минимално да се месят в пазара".

“Затова идеята е по един максимум два артикула от продуктова група - ако е кашкавал, дори да има 20 вида в един магазин, 2 артикула ще трябва да са с минимална надценка. Така ще бъде минимална намесата на държавата, а също така и ще бъде в поза на гражданите. За тези един, два артикула надценката трябва да е до 10%”, подчерта Никола Стоянов.
Служебният министър на земеделието Явор Гечев коментира, че “Ел Би Булгарикум” е еталон за качество, освен за цена. “Той е нещо повече от само предприятие, държавата може да използва различни инструменти, които да доказват, че може да има нормални надценки. Днешното споразумение е доказателство, че може да се прави чистя бизнес, на разумни цени, пазейки интересите на хората”, каза още Явор Гечев.

Владимир Русев, изпълнителен директор на “Ел Би Булгарикум”, и Максим Иванов, изпълнителен директор Главна дирекция "Търговия" към Централния кооперативен съюз, подписаха споразумение за увеличаване присъствието на държавната млекопреработвателна компания в търговската мрежа. ““Предвиждаме на първи етап продуктите ни да бъдат представени в магазините на КООП в София, Пловдив, Ловеч, Русе, Бургас. Идеите ни са ценовите нива да бъдат запазени както са в търговските вериги”, коментира и Владимир Русев, изпълнителният директор на “Ел Би Булгарикум”. /БГНЕС