Столтенберг: Китай засилва шпионската си дейност в Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Китай засилва шпионската си дейност в Европа, докато напрежението между Вашингтон и Пекин се засилва заради предполагаемия балон за наблюдение, предаде Анадолската агенция.

Столтенберг заяви, че откриването на летателния апарат над континенталната част на САЩ "потвърждава модела на китайско поведение, при който виждаме, че през последните години Китай инвестира много в нови военни способности, включително различни видове платформи за наблюдение и разузнаване".

"Наблюдаваме и засилени китайски разузнавателни дейности в Европа. Отново различни платформи. Те използват сателити, използват киберпространство, а както видяхме над Съединените щати, също и балони", каза той пред репортери по време на съвместна пресконференция с държавния секретар Антъни Блинкен. "Така че просто трябва да бъдем бдителни. Трябва да сме наясно с постоянния риск от китайското разузнаване и след това да се активизираме, за да се защитим, а също така трябва да реагираме по един разумен, отговорен и бдителен начин", добави той.

САЩ свалиха балона в събота край бреговете на Южна Каролина в американски териториални води, след като той беше преминал през голяма част от територията на страната. Пекин призна собствеността си върху апарата, но заяви, че той е бил използван за метеорологични изследвания и нарече решението на Вашингтон да го свали "неприемливо и безотговорно".

Откриването на балона накара Блинкен да отмени планираното за уикенда посещение в Китай и да го отложи, докато не бъдат изпълнени неуточнени условия.

Говорейки заедно със Столтенберг, американският първи дипломат заяви, че американските екипи продължават работата по събирането на отломките и продължават да събират разузнавателна информация от останките, както и от това, което е наблюдавано по време на прелитането на балона.

"Що се отнася до това, кой е отговорен, това е Китай и няма значение кои лица може да са отговорни или не, факт е, че Китай е участвал в това безотговорно действие в нарушение на нашия суверенитет и териториална цялост, както и на международното право", каза той.

Допълнителна информация за балона ще бъде предоставена на обществеността "през следващите дни", добави Блинкен. /БГНЕС