Столтенберг: Минимум 2% разходи за отбрана; засилване на индо-тихоокеанското партньорство

2% от БВП разходи за отбрана не са таван, а минимум, това заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. Той изрази и задоволство от засиленото партньорство със страните от Индо-тихоокеанския регион.


„Ние се съгласихме за разходи за отбрана от 2%, но това по никакъв начин не е таван. Даже много страни вече надвишават тази цифра. Проблема е, че не всички са го достигнали, 2% не трябва да бъде целта, а минимума. Ние все пак гледаме предимно действията и сме доволни, че всички страни засилиха разходите за отбрана”, това заяви Столтенберг на пресконференция в Брюксел.


Ръководителят на Алианса също коментира, че НАТО "цени" партньорството с държавите от Индо-Тихоокеанския регион, включително Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония.


"В един по-опасен и непредсказуем свят е още по-очевидно, че сигурността не е регионална, сигурността е глобална. Това, което се случва във вашия регион (Индо-Тихоокеанския), има значение за Европа и това, което се случва в Европа, има значение за вас", заяви Йенс Столтенберг заедно с представители на Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея.

Забележките на Столтенберг бяха направени преди срещата му с индо-тихоокеанските партньори през втория ден от срещата на външните министри на НАТО.

"Мисля, че войната в Украйна демонстрира това много ясно с глобалните си последици", каза той и добави, че фактът, че Китай и Русия стоят по-близо един до друг, прави "още по-важно" съюзниците и високо ценените партньори на НАТО да стоят заедно.

Той приветства възможността да се срещне с високо ценените партньори, както и това, че те се присъединиха към срещата на върха на НАТО за първи път миналата година.

Ръководителят на НАТО също така покани всички на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс през юни и заяви: "Това ще засили още повече нашето партньорство." /БГНЕС