Столтенберг остава начело на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че остава начело на алианса.


„Йенс Столтенберг обявява удължаване на мандата си като ръководител на НАТО с една година“, се казва в официално изявление, цитирано от АФП.

Генералният секретар ще остане на поста си до 1 октомври 2024 г. Мандатът му трябваше да изтече през октомври 2023 г. Той е удължен след решение на 31-те държави-членки на алианса.

"За мен е чест взетото решение на съюзниците от НАТО да удължат мандата ми като генерален секретар до 1 октомври 2024 г.", написа Столтенберг в Туитър. "Трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка осигурява свобода и сигурност вече почти 75 години. В един по-опасен свят нашият алианс е по-важен от всякога."

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, е ръководител на трансатлантическия алианс за сигурност от 2014 г. насам, като мандатът му вече беше удължаван три пъти преди това.

Решението означава приемственост на върха на НАТО, докато 31-те му членове се борят с двойното предизвикателство да подкрепят Украйна в отблъскването на инвазията на Москва и същевременно да избегнат пряк конфликт между НАТО и руските сили.

64-годишният Столтенберг е смятан в целия алианс за стабилен лидер и търпелив създател на консенсус. /БГНЕС