Столтенберг: Прищина да намали ескалацията и да не предприема едностранни и дестабилизиращи стъпки

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг призова по-рано днес Косово да намали напрежението със Сърбия. Това стана две дни след ожесточените сблъсъци между косовската полиция и протестиращи, които се противопоставят на албанските кметове, заемащи длъжности в населявани с етнически сърби райони.


Столтенберг, норвежкият генерален секретар на трансатлантическия военен алианс, заяви, че е разговарял с ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел за Косово.

Той заяви, че Прищина и Белград трябва да се включат в диалога, воден от ЕС.

"Прищина трябва да деескалира и да не предприема едностранни, дестабилизиращи стъпки", заяви Столтенберг в Туитър.

Сърбите, които съставляват мнозинството от населението в северния регион на Косово, не приемат обявената през 2008 г. от Косово независимост от Сърбия и все още смятат Белград за своя столица повече от две десетилетия след края на войната през 1999 г.

Етническите албанци съставляват повече от 90 % от населението на Косово като цяло.

Сърбите отказаха да участват в местните избори през април и албанските кандидати спечелиха всичките четири общини при 3,5% избирателна активност.

Местните сърби, подкрепяни от Белград, заявиха, че няма да приемат кметовете и че те не ги представляват.

В петък трима от четиримата кметове бяха ескортирани от полицията в офисите си. Протестиращите хвърляха камъни по властите, които отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат разгневените тълпи.

Ситуацията остана напрегната и днес, когато тежко въоръжени полицаи в бронирани автомобили все още охраняваха офисите на кметовете./БГНЕС