Столтенберг: САЩ и Европа са по-сигурни заедно

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Съединените щати да останат близо до европейците на церемония по случай 75-годишнината на Атлантическия алианс в момент на нарастваща загриженост относно подкрепата на САЩ в Европа, предаде АФП.


"Вярвам, че Америка и Европа са заедно в НАТО, защото заедно сме по-силни и по-сигурни", заяви Столтенберг в присъствието на външните министри на 32-те държави от Атлантическия съюз.

"Европа се нуждае от Америка за своята сигурност", добави той в речта си, произнесена в огромната агора в центъра на централата на НАТО в Брюксел.

"И в същото време Северна Америка се нуждае от Европа" заради военния си принос, разузнавателните си мрежи и силата на дипломацията си, добави Столтенберг.

"С НАТО Съединените щати имат повече приятели и повече съюзници от всяка друга сила" в света, добави Столтенберг.

Съединените щати отдавна призовават за по-добро разпределение на вноските, въпреки че осигуряват повече от 70 % от ресурсите на Алианса.

Перспективата за завръщане на бившия американски президент Доналд Тръмп в Белия дом тревожи европейските държави, които се опасяват от неговото отдръпване от Европа и от прекратяване на подкрепата на САЩ за разкъсваната от война Украйна. /БГНЕС