Стотици французи на протест срещу планове на Amazon

Стотици се събраха в няколко френски градове в събота, за да изразят протестите си, призовани от антикапиталистически и екологични групи, срещу плановете на Amazon за разширяване дейността си във Франция, съобщи АФП.

Amazon планира да създаде огромен склад от 38 000 квадратни метра в малкия южен град Фурн, близо до Пон дьо Гар, обект на световното наследство.

Между 800 и 1000 души се събраха на мястото, засаждайки храсти пред огромни транспаранти с надписи „Спрете Аmazon“ и „Нито тук, нито никъде“.

Те образуваха човешка верига, за да покажат размера на проекта, докато многоцветни балони се носеха на 18 метра, за да покажат височината на планираното пететажно съоръжение.

„Две години гражданите на Фурн и околностите му се бориха срещу инсталирането на гигантски склад на Аmazon“, каза Рафаел Прадо, говорител на активистка група на френските граждани Attac.

"В началото те бяха като сам срещу всички, но успяха да спрат проекта благодарение на правна защита."

„Искаме да покажем, че това не са малки изолирани битки и че можем да мобилизираме стотици хора, които са готови да се върнат, за да спрат работата“, каза Прадо.

38-годишната Сара Латур дойде с двамата си синове на 8 и 6 години, които засадиха храст в запустялата земя, където някога са растяли лозя.

„Тези растения, тези храсти, които засаждаме днес, са символ на живота, който контрастира с действията, която практикува Amazon”, каза тя.

Около 200 души също се събраха пред съоръжение на Аmazon в Каркефу, предградие на западния град Нант, съобщиха организаторите.

"Осъждаме Amazon за унищожаване на повече работни места, отколкото те създават", каза Софи Жалиер, говорител на организаторите в Каркефу. Съобщава се и за други протести./БГНЕС