Стотици гръцки фермери ще протестират в Атина

Стотици гръцки фермери се отправиха към Атина, за да протестират за по-голяма финансова помощ от правителството.


Премиерът Кириакос Мицотакис, който миналата седмица се срещна с лидерите на протестите и направи многобройни отстъпки, призова фермерите да предизвикат "възможно най-малко смущения", предаде АФП.

"Напълно разбирам защо нашите фермери искат да проведат символична демонстрация в центъра на Атина, координирайки се с това, което се случи във всички други европейски столици", заяви Мицотакис.

Той обаче подчерта, че правителството "няма какво повече да даде".

Фермерите започнаха да протестират миналия месец, присъединявайки се към по-широко движение, в рамките на което трактори бяха изпратени да блокират пътища или да забавят движението във Франция, Германия, Италия, Полша и Испания, както и в други страни.

Част от недоволството в Гърция се подхранва от гнева срещу бавните темпове на възстановяване след опустошителните наводнения през септември в Тесалия, център на гръцкото селскостопанско производство.

Фермерите искат контрол върху вноса, по-ниски данъци върху горивата, по-добри цени на продуктите и облекчаване на екологичните разпоредби на ЕС.

Правителството предложи да намали сметките за енергия на фермерите през следващите 10 години, както и да намали ДДС върху торовете и фуражите от 13% на 6%.

Миналата седмица Мицотакис също така обеща до края на месеца да предостави финансова помощ на засегнатите от природни бедствия.

След като през миналата година правителството изплати на земеделските производители между 2000 и 4000 евро, през тази година то обеща още помощи на стойност между 5000 и 10 000 евро.

Това обаче не успокоява фермерите.

На 14 февруари земеделската федерация заяви, че "не е доволна от допълнителните мерки, обявени от правителството"./БГНЕС