Странджански гозби и песни в парка на НДК

Със странджански гозби и песни малкотърновци посрещат гостите на кулинарния празник в парка на НДК, предаде репортер на БГНЕС.


"Днес сме тук при вас в София, пред НДК, където сме част от участниците във Фермерския пазар. Представяме гозби от Странджа, но и фолклор от Странджа", каза пред БГНЕС Милена Дренчева, секретар на читалището в Малко Търново. Тя обясни, че гозбите от Странджа са малко по-прости, отколкото другите ястия в страната, и се приготвят много набързо, тъй като хората са работили по харманите.

"Ние преставяме наистина неща, които са се готвили в древността", заяви Дренчева и уточни, че днес представят агнешки курбан, тъй като в Странджа има култ към светците и се прави през лятото.


Характерното странджанско ястие е зелникът. "Приготвя се от щир, или диво цвекло също, прибавя се зелен лук и джоджен, който ние наричаме гьозъм", посочи Дренчева рецептата, като уточни, че съдържа съставките ни традиционната баница, но различното са зелениите.


На кулинарния празник щандът на Малко Търново представя и уникалното ястие за Странджа "триеница", както и "змигал", който е предшественикът на кубетите.

"Заповядайте да опитате всички наши ястия. Сигурни сме, че ще останете очаровани", призова Дренчева.

Средствата, които ще бъдат събрани от продажбата на ястията, ще бъдат използвани за реализацията на 13-я поред фестивал по малкотърновски "От извора на Странджа", който ще се проведе на 29 юли т.г. на площада на град Малко Търново. "Каним всички да заповядат, ще ги посрещнем по малкотърновски", каза още секретарят на читалището в Малко Търново./БГНЕС