Страните от АСЕАН се споразумяха за нов механизъм за справяне с кризата в Мианмар

Лидерите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се договориха за нов механизъм за справяне с размириците в Мианмар.


В изявление от първия ден на тридневната среща на върха на АСЕАН в Джакарта се казва, че 10-те членове на групата са се съгласили да сформират тричленна група за справяне с кризата в съответствие с постигнатия консенсус от пет точки.

Планът призовава за прекратяване на насилието, започване на диалог, назначаване на пратеници на АСЕАН, предоставяне на хуманитарна помощ и посещение на специален пратеник на АСЕАН в Мианмар.

Блокът призова хунтата на Мианмар да "деескалира насилието и да спре целенасочените нападения срещу цивилни граждани, къщи и обществени обекти, като училища, болници, пазари, църкви и манастири".

Лидерите на АСЕАН заявиха, че ще продължат да работят с всички заинтересовани страни в Мианмар, "за да се изгради доверие в посока на свикване на приобщаващо и трайно мирно решение на кризата, което да е дело на Мианмар и да се ръководи от него".

"Потвърждаваме ангажимента на АСЕАН да подпомага Мианмар в намирането на мирно и трайно решение на продължаващата криза, тъй като Мианмар остава неразделна част от АСЕАН", се казва в изявлението.

На срещата беше решено Филипините да председателстват срещата на АСЕАН през 2026 г. вместо Мианмар./БГНЕС