Сътрудници на Болсонаро обискирани в рамките на разследване за скъпоценности

Бразилската полиция нахлу в домовете на съюзници на Жаир Болсонаро, обвинени в препродажба на подаръци, включително бижута от чуждестранни високопоставени лица, с цел "незаконно обогатяване" на бившия президент, става ясно от съдебно решение, предаде АФП.

В изявление, публикувано на новинарския сайт G1, десният лидер категорично отрича да е извършил каквото и да било нарушение, като адвокатите му заявяват, че "никога не е присвоявал или присвоявал каквито и да било обществени блага".

Скандалът избухна по-рано тази година, когато вестник "Естадо де Сао Пауло" съобщи, че митническите служители са конфискували комплект бижута от правителствен съветник, който се опитал да ги внесе в страната недекларирани през 2021 г.

Бразилското законодателство забранява на държавните служители да задържат скъпи подаръци.

Елементи от полицейското разследване бяха оповестени в решението на съдията от Върховния съд Александре де Мораес, за да се обоснове заповедта за обиск, извършена от федералната полиция в петък в домовете на бивши помощници на Болсонаро.

"Събраните доказателства показаха съществуването, по време на президентството на Жаир Болсонаро, на мрежа за отклоняване на стоки с висока стойност, които са му били предлагани", гласи част от решението.

"Освен че е допуснато недопустимо обогатяване на президента на републиката... възможно е бразилският държавен глава да е бил кооптиран от чужди държави чрез тези активи", смятат разследващите.

Те съобщават и за стоки, поставени в "куфар, транспортиран с президентския самолет на 30 декември", когато Болсонаро напуска Бразилия и заминава за Съединените щати, два дни преди встъпването в длъжност на левия му наследник Луис Инасио Лула да Силва, който го победи на изборите през октомври 2022 г.

Сред тези държавни подаръци са и две скулптури, подарени от правителството на Бахрейн по време на държавно посещение през 2021 г., както и подаръци от Саудитска Арабия, включително часовник и писалка от швейцарската луксозна марка Chopard, твърдят разследващите.

Един от заподозрените в препродажбата на тези подаръци е Мауро Сид, бивш високопоставен помощник на Болсонаро, който от май е в затвора заради фалшифициране на сертификати за ваксинация с Ковид-19.

Според разследващите Сид споменава в аудиозапис "25 000 долара в брой", които щели да бъдат предназначени за бившия президент след продажбата на определени стоки.

Известен с хапливия си стил, който му спечели прозвището "Тропическия Тръмп", Болсонаро, бивш капитан от армията, превърнал се в конгресмен, се издигна като кандидат за президент през 2018 г., като спечели избирателите, отвратени от корупцията и лошото управление на икономиката.

След като управлението му беше белязано от скандали, включително политиката по отношение на Ковид-19, сега Болсонаро не може да изпълнява длъжността си в продължение на осем години заради отправяне на недоказани твърдения за масови измами в избирателния процес. /БГНЕС