„Свещеният граал“, който може да замени палмовото масло

Шотландски изследователски екип смята, че може би е създал „свещения граал“, който е алтернатива на палмовото масло.

Смята се, че почти половината от всички хранителни и козметични продукти по рафтовете на супермаркетите съдържат палмово масло.

Огромното търсене е довело до значително обезлесяване в районите, където в близост до екватора могат да растат маслени палми.

Експерти по храните от Университета „Кралица Маргарет“ (QMU) в Единбург твърдят, че тяхната нова 100% растителна съставка е със 70% по-добра за околната среда, съобщава Би Би Си.

А с 80% по-малко наситени мазнини и 30% по-малко калории, те обявяват PALM-ALT за значително по-здравословен вариант.

Катриона Лидъл, един от водещите разработчици в екипа на QMU, казва: „Свещеният граал е да го замениш и да имаш абсолютно същия краен резултат в продукта - да има същия вкус и същата текстура - и ние го направихме“.

„Подложихме го на специални сензорни тестове, за да видим дали комисията може да направи разлика между нашия продукт и традиционното палмово масло, и тя не може“.

Новият продукт PALM-ALT се описва като продукт с консистенция, подобна на майонеза.

Той не съдържа палма и кокос и няма добавени ароматизатори, захар, подсладители, консерванти или оцветители.

Той е направен от страничен продукт от производството на ленено семе, както и от естествени фибри и рапично масло.

По данни на Световния фонд за дивата природа (WWF) палмовото масло остава най-произвежданото растително масло в света, като съставлява 40% от общото количество.

То е изключително популярно сред фирмите за производство на храни и козметика, тъй като е много полезно. Без мирис, вкус и цвят, то не променя мириса, вкуса или външния вид на продуктите.

Вместо това той придава гладка текстура и действа като естествен консервант. Запазва свойствата си и при високи температури, което го прави идеален и за готвене.

Използва се във всичко - от шоколад до шампоан, пица, паста за зъби и дезодорант.

Във финансово изражение един доклад оценява световната индустрия за палмово масло на 62,3 млрд. долара през 2021 г. И тъй като търсенето продължава да расте, се очаква до 2028 г. тази цифра да нарасне до 75,7 млрд. долара.

Катриона Лидъл заяви в предаването „Добро утро, Шотландия“ на радио Би Би Си: „В хранително-вкусовата промишленост палмовото масло се използва като мазнина, но придава текстура и добра трайност. Особено в продуктите за печене то е почти незаменима съставка, защото е толкова функционално“.

Незаменим досега?

Но това може би ще се промени, тъй като екипът на QMU е получил международен патент за PALM-ALT и започва обсъждане с потенциални производители.

„Започнахме с хлебни изделия - хляб, торти, бисквити - всички неща, които всички обичат да ядат, но не са страшно здравословни за нас“, каза Лидъл.

„Създадохме продукт, който е с над 80 % по-малко наситени мазнини и с 30 % по-малко калории, така че е значително по-здравословен от самото палмово масло. Освен това той е с около 70% по-благоприятен за околната среда по отношение на въглеродните емисии. Сега искаме да проведем разговори с хора, които да произвеждат продукта, така че това е наистина вълнуващо за нас“.

Производството на палмово масло е евтино и има много други причини то да се използва в храни и други продукти вместо алтернативни масла.

Но начинът, по който се произвеждат някои видове палмово масло, нанася сериозни вреди на околната среда.

Палмовото масло се получава от плодовете на африканската маслена палма. То се съдържа в много продукти, които използваме - от тоалетни принадлежности като шампоани и сапуни до зърнени храни и бисквити.

Природозащитниците твърдят, че отглеждането на маслени палми е изключително вредно за планетата.

Обезлесяването е, когато горите и дърветата се изсичат, за да се разчисти земята и да се използва за нещо друго. Твърди се, че производството на палмово масло е довело до около 8 % от обезлесяването в света между 1990 и 2008 г.

Това се дължи на факта, че горите се изгарят, за да се разчистят площи, където хората могат да отглеждат маслени палми - дори ако това е незаконно.

Изгарянето на горите по този начин унищожава местата, където живеят растения и диви животни, което означава, че в района има по-малко биологично разнообразие.

Това може да засегне видове като орангутани, носорози, слонове и тигри. /БГНЕС