По данни на Световния фонд за дивата природа (WWF) палмовото масло остава най-произвежданото растително масло в света, като съставлява 40% от общото количество.
То е изключително популярно сред фирмите за производство на храни и козметика, тъй като е много полезно. Без мирис, вкус и цвят, то не променя мириса, вкуса или външния вид на продуктите.
Вместо това той придава гладка текстура и действа като естествен консервант. Запазва свойствата си и при високи температури, което го прави идеален и за готвене.
Използва се във всичко - от шоколад до шампоан, пица, паста за зъби и дезодорант.
Във финансово изражение един доклад оценява световната индустрия за палмово масло на 62,3 млрд. долара през 2021 г. И тъй като търсенето продължава да расте, се очаква до 2028 г. тази цифра да нарасне до 75,7 млрд. долара.
Катриона Лидъл заяви в предаването „Добро утро, Шотландия“ на радио Би Би Си: „В хранително-вкусовата промишленост палмовото масло се използва като мазнина, но придава текстура и добра трайност. Особено в продуктите за печене то е почти незаменима съставка, защото е толкова функционално“.
Незаменим досега?
Но това може би ще се промени, тъй като екипът на QMU е получил международен патент за PALM-ALT и започва обсъждане с потенциални производители.
„Започнахме с хлебни изделия - хляб, торти, бисквити - всички неща, които всички обичат да ядат, но не са страшно здравословни за нас“, каза Лидъл.
„Създадохме продукт, който е с над 80 % по-малко наситени мазнини и с 30 % по-малко калории, така че е значително по-здравословен от самото палмово масло. Освен това той е с около 70% по-благоприятен за околната среда по отношение на въглеродните емисии. Сега искаме да проведем разговори с хора, които да произвеждат продукта, така че това е наистина вълнуващо за нас“.