Светът е завладян от популизъм и национализъм, световните лидери са безпомощни в най-голямата изборна година

Повече от десетилетие идеологическите сили разкъсват световната политическа тъкан. И също толкова дълго време светилата на Световния икономически форум се тревожат колко опасно е това явление - за бизнеса, който ръководят, и за страните, които управляват.

Но години наред в транснационалната борба с възраждащия се популизъм корпоративните лидери в Давос изглежда нямат сериозни решения. В разговор след разговор тук откривах примирение и безпомощност сред ръководителите на предприятия, когато ставаше въпрос за техните колеги в правителството. Налице е отчаяно желание световните политически лидери да се обръщат повече към умерените, вместо да се възползват от крайностите, но също така се признава, че политическият пазар не възнаграждава лесно хората по средата.

Ръководствата на компаниите се опасяват, че поляризацията само ще се задълбочи, тъй като през 2024 г. ще гласува половината от световното население в повече от 60 държави - навсякъде от Южна Африка до САЩ. За тях финансовите последици могат да бъдат жестоки, особено ако резултатите от изборите застрашават транспортните пътища или когато предизборната реторика води до насилие на място, където са инвестирали.

"Най-голямото притеснение е нестабилността" - това ми каза главният изпълнителен директор на фонд за частен капитал. Тези 12 месеца може да се окажат най-голямата изборна година в историята. Много от кампаниите се развиват в огнища на популистки и националистически настроения, включително в големи демокрации като Индия.

Изпълнителните директори далеч не смятат, че това е моментът, в който трябва да се обърне вълната на островния подход, а се подготвят за безкраен отпор. Някои казват, че се притесняват да говорят за политиката, защото крайнодесните и крайнолевите ги смятат за врагове. Освен това те имат финансови отговорности пред акционери от всички политически сили и затова трябва да внимават за заемането на определени позиции. Главният изпълнителен директор на една компания за потребителски стоки изрази тревога от мрачните послания на кампанията по целия свят. "Това, за което се притеснявам, е, че всички разкази са негативни", каза този човек. В Доклада на WEF за глобалните рискове през 2024 г. ясно се посочва, че социалните разломи са широко разпространена тревога. Респондентите посочват "обществена и/или политическа поляризация" в тройката на най-големите опасения, след № 2 дезинформация и дезинформация, генерирана от изкуствен интелект, и № 1 екстремни метеорологични условия. Но дори и да желаят умерените сили да се издигнат над крайностите, изглежда, че нямат достатъчно представа как бизнес общността може да помогне това да се случи. Продължих да питам за конкретни решения, които компаниите биха могли да предложат за намаляване на обществената поляризация, но не получих конкретни отговори.

Изпълнителен директор на компания в областта на здравеопазването - който, както и други, пожела анонимност, тъй като въпросът е чувствителен в неговите среди - изказа предположение, че като разполагат с разпръснат и разнообразен персонал и като насърчават работата в екип, фирмите може би могат да противодействат на разрушителните политически сили. "Колкото политиката се проваля в обединяването на хората, толкова и компаниите трябва да се активизират в обединяването на хората", каза той. "Много от предизвикателствата - от изменението на климата до това как да получим равен достъп до здравеопазване - възможности и предизвикателства - се нуждаят от дебат и от екипна работа, а не от поляризация и опростяване." Това беше хубава сентенция, но тя не вдъхна много повече от смътна надежда. Подобно на много от другите политически наблюдения тук, то можеше да бъде споделено по всяко време през последното десетилетие. Ако са били извлечени поуки от най-острите популистки конвулсии в света - първата администрация на Тръмп, опитът на Болсонаро в Бразилия, осъществяването на Брекзит и други - те не бяха налице.

Част от проблема за тази тълпа може би е невероятният мащаб на предстоящата изборна година. Дори някои правителствени ръководители казват, че огромният брой избори води до несигурна бизнес и регулаторна среда, тъй като политиците в предизборната кампания отлагат вземането на трудни решения за времето след приключване на гласуването. "Много съм притеснена", каза Ан Бете Твинерейм, министър на международното развитие на Норвегия. "Докато всички тези страни са в режим на предизборна кампания, нещата не се случват." Пример за това са президентските избори следващия месец в Индонезия - страна с мюсюлманско мнозинство и население над 270 милиона души. Очаква се някои корпоративни лидери да отложат първичните си публични предлагания, докато не се ориентират доколко новото ръководство ще бъде про-бизнес ориентирано. Но изборите номер 1, които предизвикват безпокойство тук, са тези в САЩ, които могат да доведат до завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Корпоративните лидери четат внимателно за възгледите на републиканския фаворит за митата и други икономически практики, които са много по-изолационистки дори от сравнително предпазливия Джо Байдън. Независимо от това накъде ще се насочат Съединените щати, това ще се отрази на политиките на други правителства, което кара ръководителите на предприятия да си задават някои много основни въпроси.

"Това е нещо толкова просто: Много от предприятията, които имаме, извършват трансгранична дейност. Дали една държава е за или против свободната търговия?", каза изпълнителен директор на фонд за дялово участие. Екипът на Тръмп посочи, че планира да отмени закона. Затова бизнес лидерите се чудят дали сега е моментът да вложат парите си в Съединените щати или на други места, косвено засегнати от това законодателство, или дали дългосрочните им договори може да се окажат без значение след една година.

В интерес на истината разговорите за чист бизнес далеч надделяха над разговорите за политика, докато снегът падаше в този ски град. В крайна сметка това е Световният икономически форум и е по-вероятно сесиите да бъдат посветени на показателите за устойчивост или данъците, отколкото на политическата сцена. Участниците се забавляват с вино и безкрайно количество сирене в магазините, заети от арабски държави от Персийския залив или компании, които се наричат с неразбираеми абревиатури. Застанете пред тоалетните и попитайте минувачите дали са главни изпълнителни директори и шокиращ брой от тях ще кажат "да" ("Един ден!" - отговори една жена с усмивка.) Палтата са прекалено големи, както и егото. Както и чувството за самосъжаление в някои случаи. В тази рядка среда ми казаха, че не помага да си милиардер, милионер или просто много богат, когато става въпрос за политическата обстановка в наши дни. В края на краищата актьорите както от крайно лявата, така и от крайно дясната част на политическия спектър изпитват гняв към богатите, събрали се тук, в Давос, като често ги обвиняват за световните недъзи.

"Десните" казват, че всички са застрашени. Левите казват, че капиталистическата система е експлоататорска", заяви изпълнителният директор на компания за потребителски стоки. Някои от присъстващите в Давос предпочетоха да се съсредоточат върху положителното, вярвайки, че логиката на пазарите ще преодолее популистките течения. Няколко от тях посочиха възобновяемата енергия като област, в която икономическите сили изглежда преодоляват съпротивата на партиите поради намаляващите разходи за преминаване към вятърни, слънчеви и други източници на енергия. Дори политически консервативни места, като щата Тексас, се възползват от енергията от неизкопаеми горива, въпреки че тези ресурси се разглеждат като леви.

"Ако шофирате по магистрала в Тексас, а в Тексас има много наистина дълги прави магистрали, ще имате петролни платформи, докъдето погледът стига от едната страна, ще имате вятърни паркове, докъдето погледът стига от другата страна", каза Суни Харфорд, президент на UBS Asset Management, по време на панела, когато попитах за опасенията, свързани с изборния календар. Администрацията на Байдън изпрати значителна делегация на форума. Държавният секретар Антъни Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан изнесоха изказвания и отговориха на въпроси, но се придържаха към добре заучени опорни точки. Дори ако американските официални лица бяха представили някакви грандиозни нови идеи, повечето хора тук нямаше да ги приемат твърде сериозно - със сигурност не до степен да инвестират пари. Участниците следят социологическите проучвания и знаят, че е възможно администрацията на Байдън да си отиде през 2025 г. Не помага и фактът, че изборите в САЩ се провеждат толкова късно през годината и носят потенциала да преобърнат световния ред само два месеца преди хората от Давос да се съберат отново тук.

Тази силна несигурност може да е причината, според изпълнителния директор на фонда за дялово участие, на този етап "много малко хора да са включили риска от завръщането на Тръмп" в своите пазарни анализи. "В известен смисъл повечето хора гледат на това като на обичайния бизнес и не мислят за това колко разрушителна ще бъде администрацията на Тръмп върху геополитиката", каза още той. /БГНЕС

-------------

Анализ на Нахал Туси, старши кореспондент на „Политико“ по въпросите на външните работи. Тя е отразявала войни, геноцид и политически хаос по целия свят. Туси се занимава с вземането на решения от световната институция за национална сигурност и външна политика и последиците от това.