Светило на гръбначната медицина обучава ортопед-травматолозите на МБАЛ „Света София“

Светило на световната медицина в областта на минимално инвазивната гръбначна хирургия обучава ортопед-травматолозите на МБАЛ „Света София“ в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Ралф Вагнер гостува в България по покана на болницата, като целта на посещението му бе да обучи млади български лекари на иновации в ендоскопската гръбначна хирургия. Д-р Вагнер е основател и ръководител на гръбначния център LIGAMENTA във Франкфурт, и има над 20-годишен опит в минимално инванзивната гръбначна хирургия.

По време на посещението си в болницата д-р Вагнер демонстрира възможностите на ендоскопската хирургия при лечение на дискови хернии, стеноза на гръбнака и дегенеративни гръбначни заболявания. В екип с ортопед-травматолозите на болницата, водещият специалист извърши 6 операции в лумбална и шийна области на гръбначния стълб с апаратура и консумативи на немската фирма Joimax – световен лидер в производството на ендоскопска апаратура за гръбначна хирургия.

Д-р Вагнер е един от най-добрите ендоскопски гръбначни хирурзи в Германия и Европа.

Ендоскопската гръбначна хирургия е класически пример на тотална промяна в начина на живот на пациентите по отношение на качеството на операцията, и възстановителния период за пациентите след нея. Предимствата й пред класическата отворена операция са много: съвсем малък разрез – под 0.5 см. за достъп на инструментите, който оставя едва забележим постоперативен белег; минимална кръвозагуба; по-добра визуализация на оперираното място за лекаря, тоест – по-точно и ефективно лечение; съкратен болничен престой и бързо възстановяване; както и по-бърза рехабилитация и високо качество на живот.

Хората с дискова херния и различни травми и образувания на гръбначния стълб са сред основните пациенти на този вид хирургия. „Чрез ползването на ендоскоп най-добре можем да уточним къде е проблемът у пациента“, разказа за БГНЕС д-р Алпер Мурадов, който също е сред водещите български ортопед-травматолози, специалист по ортопедия и травматология, и част от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Св. София“. „Предимствата на тази хирургия са много, важно е и изключително бързото възстановяване на пациента. Не на последно място, този вид операции имат изключителен икономически ефект заради бързото връщане на пациента към работното място и ежедневието му“, допълни д-р Мурадов. Процесът по обучение на младите лекари по едноскопска хирургия, обаче, е доста дълъг.

„За съжаление, в началото, при въвеждането на тази миниинванзивна хирургия, има огромна резистентност от останалите лекари, които предпочитат отворения подход към тези операции“, разказва лекарят. Затова тук е важно да се погледне успеваемостта на този вид ендоскопска хирургия спрямо обикновената, и какви са усложненията: ако при минимално инванзивната успеваемостта е над 95%, то при обикновената тя достига до 75%, като след около 5 години при пациентите се появяват рецидиви.

При тези операции е важно лекарят не само да има чисто медицински познания, но е и важно да има изключително сръчни ръце, допълва собственикът на МБАЛ "Света София", основател на Отделението по ортопедия и травматология, и също легенда на ортопедията – д-р Христо Мазнейков. При обикновените операции дисковата херния често не се почиства добре, и рецидивира, което пък води до нестабилност на гръбнака, обяснява ортопедът.

Упойката на пациента също е от изключително значение при операцията, а при ендоскопската е възможно да се извърши изключително сложна операция само с локална упойка. „Това ни помага и на нас като лекари, и на пациента. Първо, пациентът може да съдейства на хирурга, тъй като е в полусъзнание, и при допир с нерв той реагира, а това ни дава индикации какво е състоянието му. И второ, на четвъртия час след операцията той може да си отиде вкъщи“, допълва д-р Мурадов. Състоянието на полусън на пациента пази и него, и нас, допълва ортопедът.

Почти всички заболявания на гръбнака може да се оперират чрез ендоскоп, /без тежките сколиози – изкривявания на гръбнака/, като с това напълно се измести обикновената хирургия, казва още лекарят.

Важно е и че при операцията рентгеновото облъчване е изключително намалено – от порядъка на 2-3 секунди.

При първите 100 пациенти времето за операция е било около два часа, впоследствие с времето и ловкостта на хирурзите тя намалява драстично, а сега дори най-сложните случаи биват оперирани за около 45 минути.

Целта на хирурзите е да се стигне до 100% успеваемост на ендоскопските операции, което може да стане с продължително обучение на лекари, категорични са ортопедите.

За БГНЕС д-р Ралф Вагнер обясни, че 6-те извършени в един ден операции са преминали отлично. „МБАЛ “Света София“ удовлетворява всички изисквания, които са необходими за ендоскопски операции. Има пълно оборудване и достатъчно операционни зали. Екипът тук е изключително мотивиран да започне да прави ендоскопски операции на гръбнака, и ще е приключение за всички, но всъщност това е бъдещето. Предимствата на този тип хирургия са много, но нека ви върна в началото – при артроскопските операции на коляното, които започнаха със значително по-малка травма на тъканите, с по-малък разрез за достъп. Днес при гръбначната хирургия работим с много по-сложни връзки, затова опериращите лекари трябва да преминават постоянно обучение и да се учат от хирурзи, които имат много по-голям опит“, разказа светилото в гръбначната ортопедия.

За първи път съм в София, времето ми тук премина само в операции, но съм щастлив, че заварих сняг в София. Учуден съм и от гостоприемството на екипа на болницата, както и от високото ниво на професионализъм по време на работа. По това си приличате с Германия. И понеже София е столица на България, би било чудесно да има официален ендоскопски център за гръбначна хирургия тук, завърши д-р Вагнер. /БГНЕС