Световната банка: Светът е изправен пред пета вълна на дълговата криза

Светът е изправен пред "пета вълна на дългова криза", предупреди президентът на Световната банка Дейвид Малпас, като призова за повече подкрепа за страните в затруднено положение.

Пандемията принуди много държави да вземат повече заеми, а Световната банка и Международният валутен фонд предупредиха, че много от тях вече са изправени пред или са застрашени от дългови проблеми на фона на нарастващата световна инфлация и повишаващите се лихвени проценти.

"Притеснен съм за нивата на дълга, притеснен съм за отделните държави", каза Малпас пред репортери. "Само през 2022 г. в някои от най-бедните страни са станали дължими около 44 млрд. долара плащания по обслужване на дълга от двустранни и частни дългове", което е по-голямо от потоците чуждестранна помощ, на които страните могат да се надяват, каза той. "Точно сега сме в разгара на това, което според мен е петата вълна на дълговата криза".

Дни преди политиците да се съберат във Вашингтон за годишните срещи на МВФ и Световната банка, Малпас призова за "радикално по-голяма прозрачност" от страна на кредиторите и кредитополучателите по отношение на нивата на дълга. Той отдавна призовава Китай, който е основен кредитор на страните с ниски доходи, да бъде по-открит по отношение на кредитирането и по-активен в усилията за преструктуриране на дълга - процес, който трудно набира скорост.

Коментарите му идват в труден момент за световната икономика, която се бори с рязко покачващата се инфлация и нарастващите лихвени проценти, които заплашват да обхванат целия свят и да провалят зараждащото се възстановяване. Някои наблюдатели предупреждават, че агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на големите икономики може да предизвика световна рецесия, но според политиците допускането на висока инфлация би било още по-лошо.

"Много е важно, когато се сблъскваме с тези финансови кризи в развиващите се страни, да признаем изключителното значение на развитите икономики по отношение на възстановяването на растежа и преминаването към по-бърза среда за растеж", каза Малпас.

Развиващите се страни също така се нуждаят от повече капиталови потоци и въпреки че Световната банка разширява помощта за страните, тя "просто не е достатъчна", каза той.

По данни на Световната банка от 1970 г. насам в световната икономика е имало четири вълни на натрупване на дълг, които като цяло са предизвикали финансови кризи в много нововъзникващи и развиващи се икономики. /БГНЕС