Светът е в шок след атаките срещу Израел

Страни от целия свят осъдиха вълната от палестински нападения по суша, море и въздух, при които според израелската армия са загинали над 200 души.


Те обвиниха бойците от палестинската войнствена групировка "Хамас", че нахлуват в домове и "избиват цивилни граждани".

"Ние сме във война", заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, като се зарече за сурово отмъщение след изненадващото нападение.


Ето и кратък обзор на реакциите:

- Съединените щати -

Президентът Джо Байдън заяви, че подкрепата на САЩ за Израел е "твърда и непоколебима".

"Съединените щати са с Израел", каза Байдън в телевизионно изявление в Белия дом, придружен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Ние никога няма да престанем да ги подкрепяме", заяви американският президент.

Служител на Белия дом заяви, че разговорите с Израел за военна помощ са "в много напреднала фаза".

- Иран -

Високопоставен съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей изрази подкрепа за нападението, като го нарече "горда операция".

"Подкрепяме тази операция", заяви Яхия Рахим Сафави, цитиран от информационната агенция ISNA.

Сафави изрази подкрепата си за палестинските бойци "до освобождението на Палестина и Йерусалим".

По време на заседание на парламента в събота иранските депутати скандират "Долу Израел", "Долу Америка" и "Добре дошли в Палестина", според видеозапис, публикуван от информационната агенция Tasnim.

- Саудитска Арабия -


Министерството на външните работи на Саудитска Арабия заяви: "Кралството призовава за незабавно спиране на ескалацията между двете страни, защита на цивилното население и самоконтрол".

"Кралството напомня за многократните си предупреждения за опасността от взривоопасна ситуация в резултат на продължаващата окупация и лишаването на палестинския народ от законните му права", добавиха от там.

- ООН -


Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви: "Призовавам за незабавно спиране на насилието и апелирам към всички страни и ключови държави в региона да намалят ескалацията, за да се избегне по-нататъшно кръвопролитие."

Той заяви, че е "дълбоко обезпокоен от съобщенията, че израелски цивилни граждани са били взети за заложници".

- ЕС -

Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен заяви: "Недвусмислено осъждам нападението, извършено от терористите на "Хамас" срещу Израел".

"Това е тероризъм в най-подлата му форма. Израел има право да се защитава от такива отвратителни нападения", каза тя.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че "това ужасяващо насилие трябва да спре незабавно. Тероризмът и насилието не решават нищо. ЕС изразява своята солидарност с Израел в този труден момент".

Той добави: "Новините за цивилни граждани, взети за заложници в домовете им или в Газа, са ужасяващи. Това е в разрез с международното право. Заложниците трябва да бъдат освободени незабавно".

- Бразилия -

Бразилия, която председателства Съвета за сигурност на ООН, осъди нападенията срещу Израел.

В изявление на нейното външно министерство се призовава "всички страни да проявят максимална сдържаност, за да се избегне изостряне на ситуацията".

Малко след това тя заяви, че ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с кризата. Съветът обяви, че ще заседава на 8 октомври.

- Русия -

Руското външно министерство призова за "незабавно прекратяване на огъня".

"Призоваваме палестинската и израелската страна незабавно да прекратят огъня, да се откажат от насилието, да проявят необходимата сдържаност и - с помощта на международната общност - да започнат преговорен процес, насочен към установяване на всеобхватен, траен и дългоочакван мир", заяви говорителката на министерството Мария Захарова.

- Украйна -

Украинският президент Володимир Зеленски, чиято страна отблъсква руско нападение, заяви, че Израел има "неоспоримо" право да се защитава.

"Терорът винаги е престъпление, не само срещу една страна или конкретни жертви, но и срещу човечеството като цяло", каза той.

- Турция -

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Израел и палестинците да избягват по-нататъшна ескалация.

"Приканваме всички страни да действат разумно и да стоят настрана от импулсивни стъпки, които повишават напрежението", заяви Ердоган, който по принцип силно подкрепя палестинската кауза.

- Франция -

Франция изрази "пълна солидарност с Израел и жертвите" и подчерта "абсолютното си отхвърляне на тероризма и ангажимента си към сигурността на Израел".

Президентът Еманюел Макрон заяви, че "категорично осъжда" нападенията.

- Германия -

Германският министър на външните работи Аналена Баербок заяви, че Израел "има нашата пълна солидарност" и "правото, гарантирано от международното право, да се защитава срещу тероризма".

- Великобритания -

Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че е "шокиран" от нападенията.

"Израел има абсолютното право да се защитава", каза той.

По-късно той стигна по-далеч в публикация в X, известен преди като Twitter:

"Тъй като варварството на днешните зверства става все по-ясно, ние недвусмислено заставаме на страната на Израел", написа той.

"Тази атака на "Хамас" е страхлива и покварена".

Южна Африка -

Министерството на външните работи на Южна Африка изрази своята "сериозна загриженост във връзка с неотдавнашната опустошителна ескалация на израелско-палестинския конфликт".

"Регионът отчаяно се нуждае от надежден мирен процес, който да изпълни призивите на множество предишни резолюции на ООН за решение с две държави и справедлив и всеобхватен мир между Израел и Палестина", добави то.

- Индия -

Индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че страната му е "солидарна с Израел в този труден час".

"Дълбоко потресени сме от новината за терористичните нападения в Израел", заяви Моди.

- Йемен -

В Йемен бунтовниците хути, които контролират столицата Сана, изразиха подкрепата си за "героичната джихадистка операция".

В изявление, публикувано на уебсайта на контролираната от хутите информационна агенция SABA, свързаната с Иран бойна група заяви, че нападението "разкрива слабостта, крехкостта и безсилието" на Израел.

Тя добави, че тази операция "е битка за достойнство, гордост и защита"./БГНЕС