СЗО: 83 жертви на конфликта в Судан

Най-малко 83 души са загинали и 1126 са ранени при въоръжените сблъсъци, започнали на 15 април в Судан между части на армията на страната и силите за бързо реагиране (СБР). Данните бяха цитирани от говорител на Световната здравна организация (СЗО).


"Най-малко 83 души са загинали и 1126 са ранени, откакто избухнаха сраженията между армията и специалните сили [в Судан]", заяви говорителят, цитиран от телевизия "Ал Хадат". Той добави, че "медицинските материали, които са били разпределени в болниците и клиниките в столицата Хартум преди настоящите събития, вече са изчерпани".

Той посочи, че "лекарите, медицинският персонал, както и целият здравен сектор са изправени пред големи трудности и проблеми в Хартум поради несигурността".

Ситуацията в Судан се изостря от разногласията между командващия суданската армия Абдел Фатах ал-Бурхан, който оглавява и Суверенния съвет (ръководния орган на страната), и командващия СБР Мохамед Хамдан Дагало (Хамидти), негов заместник в съвета. Сутринта на 15 април избухват сблъсъци между двете структури в близост до военна база в град Мерове и в Хартум./БГНЕС

Тагове: