Тадич: Чужденците ни казват – не пипайте Вучич, той ни обеща Косово

Чужденците искат опозицията да не безпокои обществото, защото сръбският президент Александър Вучич им е обещал Косово.

Това каза бившият сръбски държавен глава и лидер на Социалдемократическата партия Борис Тадич пред белградското издание "Блиц". Тадич подчертава, че никой не може да каже кога ще се стигне до решение на проблема в Косово, но според него, по-важно е как ще бъде решен този въпрос. Той се обявява за решение, което "ще създаде две етнически общности в Косово и ще се стигне до излизане от ситуацията на замразен конфликт".

Тадич обясни, че "никога не би подкрепил решението на онези, които са обещали сервилност по отношение на косовския въпрос, за да дойдат на власт и за които запазването на личните им интереси и властта, са над съхраняването на националните интереси".

Поради тази причини смяната на сегашната власт е основната част от решаването на косовския проблем, защото без това, няма и място, за каквото и да е решение, което наистина защитава интересите на Сърбия и нейните граждани, смята Тадич.

За да се говори за плана за Косово трябва да се знаят естеството и обема на споразумението и обещанията, които е дала сегашната власт през годините и тяхната непрозрачна косовска политика през седемте години от управлението на Вучич, както и изоставянето на позициите ни в Косово, казва още Борис Тадич.

Той отново призова за директен телевизионен диспут с Вучич, "защото е необходимо гражданите да разберат цялата истина, които в момента са изложени на тежка пропаганда и изпиране на мозъците". "Докато не разберат истината, те не могат да вземат правилни решения... Вучич има нужда от измамени граждани, за да може да прехвърли върху тях отговорността от референдума за Косово", каза още бившият държавен глава на Сърбия. /БГНЕС