Тайфунът Лан е на път да провали празничната седмица в Япония

Властите в Япония предупредиха жителите на по-голямата част от страната да се подготвят за силен, бавно движещ се тайфун, който ще връхлети по време на пиковата лятна ваканционна седмица.


Тайфунът Лан е на път във вторник да достигне сушата на главния японски остров Хоншу като донесе проливни дъждове и силни пориви, съобщи Японската метеорологична агенция.

В някои райони в рамките на 24 часа до 6:00 ч. във вторник (21:00 ч. по Гринуич в понеделник) може да паднат до 50 см дъжд, който да продължи, докато тайфунът преминава през страната, съобщиха от агенцията.

"Бавната скорост на тайфуна може да означава, че въздействието му може да продължи дълго време", заяви на брифинг за медиите в неделя Шуичи Тачихара, главен синоптик в агенцията.

"Възможно е в някои райони за един ден да паднат повече валежи, отколкото са средните месечни валежи през август", каза той.

Лан наближава Япония, където започва традиционната празнична седмица "обон", когато милиони семейства се връщат в родните си места за годишни събирания.

Националните телевизионни оператори призоваха зрителите да променят плановете си за пътуване, за да избегнат тайфуна.

Авиокомпаниите и железопътните оператори предупредиха за възможна отмяна и закъснения на полети, докато не премине тайфунът.

Към обяд в неделя (03:00 ч. по Гринуич) Лан се намираше на 350 км южно от остров Хачиджо-джима в западната част на Тихия океан.

Придвижва се на северозапад като поривите му достигат до 198 км/ч, и е на път да достигне сушата на полуостров Кии във вторник. /БГНЕС