„Таймс“: Западът подготвя санкции срещу лидерите на босненските сърби

Милорад Додик, лидер на Република Сръбска и член на Председателството на Босна и Херцеговина.

Западните сили подготвят санкции срещу лидерите на босненските сърби, които поради своите действия биха могло да се предизвикат разпадането на БиХ и да започне нов конфликт на Балканите, пише британскиат вестник „Таймс“, съобщи агенция Бета.

„Според дипломатически извори, САЩ и Великобритания подготвят мерки за наказване на националистическия лидер на босненските сърби Милорад Додик, а Германия има подобни искания в Европейския съюз“, пише вестникът.

Макар Дейтънският мирен договор да обезпечи мир, „Таймс“ пише, че Западът се страхува , че „новите сепаратистки дейности може да нанесат голям удар на западната дипломация, особено що се отнася до безславния край на мисията в Афганистан“.

„Американското правителство и Европа се страхуват, че разпадането на БиХ ще нанесе още един удар на дипломацията в тези страни, особено след краха на афганистанското правителство, което беше поддържано от западните държави. От всичко това, което се случва в БиХ, Русия и Китай, които действат в региона, биха могли да имат най-голяма полза“, пише още „Тайм“.

Последните дни в дипломатическите кръгове се върти сериозно разговорът за въвеждане на санкции срещу Милорад Додик, както и за други представители на Република Сръбски, както и за компании, които са свързани с тях, припомня Бета./БГНЕС