Тайван: Китайските балони са заплаха за авиационната безопасност

Министерството на отбраната на Тайван осъди Пекин за изпращането на балони през средната линия, която разделя самоуправляващия се остров и Китай, като заяви, че те представляват "сериозна заплаха" за авиационните маршрути и са форма на тормоз, предаде АФП.

През декември Министерството на отбраната на Тайпе започна да съобщава за появата на китайски балони около Тайван, като отбеляза поне четири случая, при които те са прелетели директно над острова.

"Въз основа на неотдавнашната им траектория на спускане, (балоните) представляват сериозна заплаха за безопасността на много международни авиационни маршрути", се казва в изявление на Министерството на националната отбрана, в което се осъжда "незачитането на авиационната безопасност" от страна на Китай.

Министерството публикува и илюстрация, на която се виждат два китайски балона, които според него са пресекли средната линия преди ден, като единият от тях е бил директно над острова.

"(Основната) цел на неотдавнашното откриване на балони е тормоз в "сивата зона" в опит да се използва когнитивна война, за да се повлияе на морала на нашия народ", добави то.

Тактиката на "сивата зона" се отнася до агресивни действия, предприети от дадена държава, които не се свеждат до открита война - което според много експерти е това, което Китай прави с Тайван с почти ежедневното демонстриране на военна сила около острова.

"Призоваваме за незабавно прекратяване на тази практика, за да се гарантира безопасността на полетите в региона", заявиха от министерството.

Изявлението идва една седмица преди президентските избори в Тайван, които ще определят бъдещето на отношенията на острова с Пекин в зависимост от това кого ще изберат избирателите. /БГНЕС