Таня Благоева: Платеното обучение досъсипва родния футбол

След снощната загуба на националния отбор на България от отбора на Косово, която на практика отрязва пътя ни за евроквалификациите, спортните духове в страната ни се разбуниха отново.

Вратарят Николай Михайлов беше видимо разочарован след поражението с 2:3, изтъквайки по-добрата физическа форма и по-голямото желание за победа на гостите.

Косово продължава без загуба в група A, като има успех и две равенства в три изиграни срещи. Впечатляващото е, че тимът вече 14 поредни официални мача е без поражение – при 7 победи и 7 равенства. Българите остават без успех, като шансовете им за класиране на Евро 2020 избледняват след четвърти пореден двубой без победа при 2 равенства и 2 загуби.

„Класата на футболистите, отборите, в които играят, е основната им разлика с нас“, каза Ники Михайлов.

„Със сигурност на всеки българин не му е приятно. Едва ли има някой, на когото не му е тежко“, лаконично отбеляза влезлият като резерва Георги Илиев.

Малко преди мача селекционерът на националния отбор Красимир Балъков коментира: „Мачът ще бъде изключително тежък“. „Те нямат страх и имат много качествени футболисти“, добави още Балъков.

В спортните среди отдавна се коментира причината за все по-изпадащия в колапс български футбол.

В предаването „Преди обед“ на 10 юни спортният журналист Деян Веселинов заяви: „Крайно време е да се разделим с мита от 94-та и да престанем да лежим на стари лаври“.

Дали уповаването на стара слава, липсата на пари и на качествени треньорски кадри, недостига на спортни бази, къта на талант сред подрастващото футболно поколение са основните причини за неуспеха на България на европейската и световна футболна сцена – е плод на дълги дискусии и проучвания.

БГНЕС представя една от гледните точки на проблема, фокусирана специално върху липсата на качество и талант сред младите надежди.

В много от реномираните детско-юношески футболни школи, т.н. грандове, постъпването като част от състава е почти невъзможно за деца на средностатистически родители.

Спортният сайт Viasport.bg пише през май 2017 г.: „Футболът е най-популярният и притегателен спорт. И уж е спортът на бедните и средната класа, а трябва да си плащаш, за да тренира детето ти. Няма да е пресилено да се каже, че в България голяма част от детско-юношеския футбол на практика се издържа от родителите на подрастващите.“

Да започнем оттам, че клубовете за подрастващи плащат за заплати, терени, съдии, делегати, консумативи, данъци и т.н. Излиза, че спортът на масите никак не е евтино удоволствие в България. Да не говорим, че на места е трудно достъпен - липсват клубове, условия, треньори, въобще цялостна организация.

Нека погледнем обаче по-детайлно на това, пред което са изправени един бъдещ български футболист и неговите родители и с какви предизвикателства трябва да се сблъскат в бъдещата му реализация.

Според източници на агенция БГНЕС, между които и родители на деца, трениращи в школите, за да се радва едно българско дете на организирани футболни тренировки в реномиран клуб, на родителите му излиза между 5 000 и 10 000 лева на година. Месечната такса е между 50 и 100 лв. На пръсти се броят клубовете, в които няма такса.

В Левски, клубът с една от най-големите школи в България, доближаваща се дори до понятието академия от западен тип, таксата е 50 лева (40 лв. за Левски-Раковски). В може би най-голямата школа в момента в България - ДИТ/Септември, таксата е 60 лв.

Следващото предизвикателство пред родителите е екипировката за тренировки и състезания. Един пакет екипировка струва около 250 лв на сезон. Има и едно условие - купува се екип в момента, в който детето започне да тренира в школата.

Идва ред и на тренировъчните лагери (обикновено те са между 3 и 4 годишно), участия в турнири, мачове в първенства и др., които също се поемат в по-голямата си част от родителите. Малко са клубовете, които все пак поемат някои от тези “пера”.

Според редица спортни медии, платеното обучение в най-популярния спорт го досъсипва. „Има треньори и клубни босове, гледащи на децата като на банкноти, а не като на подрастващи, които трябва да развият, да изградят като спортисти и като личности“, пише една от тях.

Ако си голям клуб, трябва да издържаш школата си сам, поне така е на Запад. А издръжката идва от спонсори, от трансфери, от общински и държавни субсидии…

В Испания и Англия например децата в клубовете, които минават за елитни, не плащат абсолютно нищо. Плаща се в тимовете, които са поставени по-ниско в йерархията, а клубът там изпълнява повече социална роля.

Динамо (Загреб), една от най-продуктивните школи в Европа, също разграничава своите отбори на представителни и масови. Първите са освободени от такси, не и вторите. Те дават по 60 евро на месец за лукса да носят екипа на любимия си отбор.

В последните години се правят плахи опити това да се промени, но ще отнеме доста време, преди нещо реално да се случи и да се видят резултати.

В България казусът “такса” е само един от цял низ проблеми, свързани един с друг. Държавата би могла да подпомага клубовете - школите им, а също така и базите, но и това плахо започна да се случва напоследък. Ролята на общините също е важна. Ако те изграждат терени и ги дават безплатно за тренировки на подрастващи, клубовете ще дишат по-спокойно и може да намалят таксите, защото сега онези, които не разполагат със собствена база дават пари за наем на игрища.

И накрая идват спонсорите, които трябва да се ползват от данъчни облекчения за разходи в спорта, особено, ако влагат в децата и юношите.

Така или иначе, изглежда ще мине доста време, преди да повярваме, че не само деца на богати родители са облагодетелствани с привилегията да доказват таланта си. Преди да спрем да недоволстваме, че разглезени мамини и таткови синчета ритат по родните терени, измествайки скрити футболни диаманти, само защото спадат към т.н. бедна класа. Преди да спрем да се чудим защо косовари или хървати се подвизават в големи европейски и световни футболни клубове, а за нас това се превръща във все по-голяма химера.

Капитанът на българския национален отбор Ивелин Попов сподели с болка след снощната загуба: "Младите трябва да променят мисленето си… Вземат се пари на децата, за да тренират. Защо направиха тези школи? Ние на тези деца какво им даваме? Нямаме чувство за единство. Ние сме такъв народ. Мачкани, бутани и ръчкани, но все сме оцелявали". /БГНЕС

---------------

Таня Благоева, редактор в БГНЕС.