Тазгодишното „Синелибри“ с палитра от шедьоври и нов конкурс

Изкуството е прегръдка за душата, то ни помага да изградим нашето вътрешно мислене по-добре, за да можем да дадем отговор на важни въпроси от реалния живот. Една от любимите функции на изкуството е, че понякога то е чисто бягство от това, което се случва и един престой в киносалон може да погали естетическите ни усещания да видим нещо много красиво, да поживеем в някоя друга красива история, различна от нашата. Киното, литературата и всички други изкуства са това, което ни изправя и ни придава смисъл. Затова децата трябва да бъдат поканвани в този свят още от малки и да знаят повече за изкуството. Това заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на „Синелибри“ Александра Александрова.

Тя обяви, че тази година в „Синелибри“ ще вземат участие малко над 60 филма. „Те ще ни дадат възможност да преоткрием времето, което така да се каже в последните години определено поизгубихме и не успяхме да открием отново. Тази година кино-литературният фестивал се провежда в чест на 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст, този голям и невероятен писател. „Преоткритото време“ е името на 7-мия том от значимото произведение „По следите на изгубеното време“ и подобно на неговия герой, който томове наред се опитва да намери изгубеното време и го намира най-сетне в изкуството, ние, влизайки в кино залите, и чрез онлайн изданието на фестивала, ще можем в киното, вдъхновено от литературата, да преоткрием времето“, заяви още тя.

Изпълнителният директор на фестивала сподели, че тазгодишното „Синелибри“ ще бъде открито с „Ф1.618“, първият дългометражен филм на Теодор Ушев. „Това ще бъде единствената възможност филмът да се види преди регулярното му разпространение в края на месец ноември, така че всеки, който е любопитен и нетърпелив да го види пръв, може да го направи на 8-ми октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч.“, заяви още Александрова и продължи: Това е един изключително богат и пищен филм, който прави и реверанс към нямото кино, поднася малки откъси към анимация, а сюжетът и актьорският състав допринасят за цялостния шедьовър. Изпълнителният директор на „Синелибри“ спомена само част от актьорите като Деян Донков, Ирмена Чечикова и Мартина Апостолова, които ще вземат участие на фестивала. Александрова обяви също така че „Петер фон Кант“ на Франсоа Озон, който откри Берлинаре през февруари тази година и получи добри отзиви както от публиката, така и от критиката, ще бъде част от кино-литературната поредица. „Чрез тази прожекция ще си припомним шедьовъра на Райнер Вернер Фасбиндер през погледа на Франсоа Озон, любимият наш френски режисьор“, коментира още тя и продължи: „Другите творби, които ще вземат участие са анимацията „Малкият Никола“ на френския карикатурист Жан Жак Семпе, който филм изправи публиката и критиката на крака в рамките на фестивала за анимационно кино в Анси, спечели няколко награди и номинации от там, но и ни припомня персонаж, който ни връща в най-хубавото ни време - детството“. Александрова обяви, че и филмът "Бащата" ще вземе участие на кино-литературния фестивал, като припомни, че при последната му прожекция през 2019г. на „Синелибри“, билетите са се били продали още в самото начало. „Имаше почети към цялата адаптация на пиесата“, заяви тя и припомни, че се играе и представление по пиесата в „Народния театър“ с участието на Владо Пенев. След „Бащата“ и „Синът“ с участието на Хю Джакмън, ще бъде част от фестивала.

Като нова част от тазгодишното „Синелибри“, Александрова обяви, че ще има конкурс за документално кино, като в класацията ще влязат не само български, но и чуждестранни филми. Така освен конкурс за късометражни и дългометражни филми, ще се проведе и конкурс за документално кино. „Тепърва се очаква да стане ясно какъв ще бъде съставът на журито, за момента мога да кажа, че в него ще участват хора от най-различни страни и успокояващото е, че за сега няма индикации тяхното включване да бъде онлайн“, отбеляза още тя.

Най-големи трудности при организацията на „Синелибри“, изпълнителният директор сподели, че са се срещнали през 2020 и 2021г. „Тогава трябваше да реагираме в инфарктни ситуации, заради ковид пандемията съвсем бързо трябваше да вкарваме мерки, променящи капацитета на залите и сега се надявам всичко това да остане в историята и да не се случва отново. Иначе винаги като се появят такива обстоятелства гледаме да реагираме по най-добрия начин“, коментира още тя и продължи, обявявайки, че след провеждането на „Синелибри“ през октомври, започва подготовката за догодишното му провеждане, за което вече има и намислени няколко филма. /БГНЕС